Προσφυγόπουλα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα στο εξώφυλλο του περιοδικού TIME

Προσφυγόπουλα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα στο εξώφυλλο του περιοδικού TIME

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς κρατάς μια οικογένεια ενωμένη όταν έχεις χάσει τα πάντα; Με αυτή την πρόκληση βρίσκονται αντιμέτωπες τέσσερις γυναίκες από τη Συρία που έφεραν στον κόσμο το παιδί τους στην Ελλάδα. Οι προσωπικές τους ιστορίες ξετυλίγονται μέσα από τις σελίδες του περιοδικού TIME που κυκλοφορεί στις 26 Δεκεμβρίου με τέσσερα διαφορετικά εξώφυλλα. Καθένα από αυτά είναι αφιερωμένο στα τέσσερα νεογέννητα που δεν είχαν την τύχη να βιώσουν τη θαλπωρή του σπιτιού τους και διανύουν τους πρώτους μήνες της ζωής τους στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, ενώ κανείς δεν γνωρίζει εάν θα καταφέρουν να γνωρίσουν ποτέ την πατρίδα των γονιών τους.

Οι προσωπικές ιστορίες της Suad, της Nourelhuda, της Illham και της Taimaa δεν είναι οι μοναδικές. Περισσότερες από 1.000 γυναίκες από τη Συρία έχουν γεννήσει στη χώρα μας φέτος και το περιοδικό TIME «ακολούθησε» τις τέσσερις από αυτές. Μάλιστα οι δημοσιογράφοι του περιοδικού έχουν σαν στόχο να καταγράψουν με την κάμερα, τον φωτογραφικό τους φακό αλλά και την πένα τους τον πρώτο χρόνο ζωής των νεογέννητων.

«Οταν ήμουν μικρή περιμένα ότι θα έχω μια ευτυχισμένη ζωή, με ένα ωραίο σπίτι και ότι θα είχα πρόσβαση στην εκπαίδευση», δηλώνει στο περιοδικό η Taimaa Abazli, πρώην δασκάλα μουσικής.

Η Nourelhuda Altallaa, που έγινε για πρώτη φορά μητέρα δηλώνει αποφασισμένη να επανενωθεί με μέλη της οικογένειάς της στη Γερμανία, ώστε να μπορεί η κόρη της να μεγαλώσει μαζί με τα ξαδέρφια της. Ωστόσο, γνωρίζει καλά ότι το που τελικά θα καταλήξει δεν περνάει καθόλου από το χέρι της. Μάλιστα εξηγεί πως συνειδητοποίησε πως ήταν έγκυος τη μέρα που έφτασε στην Ελλάδα στις 29 Φεβρουαρίου. «Οταν το ανακάλυψα ήμουν αρχικά πολύ χαρούμενη γιατί ήθελα ένα μωρό. Αλλά δεν είχα δίπλα μου τη μητέρα μου καιθ η χαρά μου ήταν μισή. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι η ζωή μου ως νέα μητέρα θα άρχιζε μέσα σε μια παλιά αποθήκη καπνού που θα είχε μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας».

Η Suad από την πλευρά της αναπολεί τη ζωή της στη Συρία όπου είχαν ένα ευρύχωρο διαμέρισμα, δύο αυτοκίνητα και πλυντήριο. Οι γιατροί, όπως περιγράφει, την εξέταζαν τακτικά όταν ήταν έγκυος στα δύο πρώτα της παιδιά. «Επαιρνα βιταμίνες και παρακολουθούσα μαθήματα τοκετού», θυμάται και συμπληρώνει πως όταν έφτασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία στις 20 Φεβρουαρίου τρεφόταν με το φαγητό που τους έδινε ο στρατός ενώ δεν είχε καν εύκολη πρόσβαση σε μπάνιο, απαραίτητο όπως λέει για κάθε έγκυο.

Ήδη στον σχετικό λογαριασμό του περιοδικού TIME στο Instagram με την ονομασία «Findinghome», όπως είναι και ο τίτλος του πρότζεκτ έχουν «ανέβει» οι πρώτες φωτογραφίες, με πρωταγωνίστρια την 23χρονη Nour Altallaa, από την περίοδο που ήταν έγκυος και πέρασε τις πρώτες μέρες της στην Ελλάδα σε μια σκηνή, αλλά και μετά την γέννηση της κόρης της Rahaf.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή