Δεκάδες νεκροί μετά από τρεις ημέρες πολιτικών ταραχών στο Κονγκό

Δεκάδες νεκροί μετά από τρεις ημέρες πολιτικών ταραχών στο Κονγκό

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες έχουν συλληφθεί τις τελευταίες τρεις ημέρες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, λόγω των βίαιων αντικυβερνητικών ταραχών που έχουν ξεσπάσει σε διάφορες περιοχές της αφρικανικής χώρας.

Τα επεισόδια έρχονται ως απάντηση στην απόφαση του προέδρου Ζοζέφ Καμπιλά να παραμένει στην εξουσία παρά το γεγονός ότι η θητεία του έληξε το μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη.

Οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των νεκρών παραμένουν συγκεχυμένες. Η Αστυνομία υποστηρίζει πως τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ανάμεσά τους κι ένας αστυνομικός, στην πρωτεύουσα Κινσάσα και σε πόλεις όπως το Λουμπουμπάσι και η Γκόμα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη βορειοανατολική επαρχία Μονγκάλα σε συγκρούσεις ανάμεσα στην Αστυνομία και μέλη οργάνωσης που πιστεύει ότι το τέλος ης θητείας Καμπάλα θα φέρει το τέλος του κόσμου. Δεν είναι γνωστό αν οι συγκεντρωτικοί απολογισμοί περιλαμβάνουν τα γεγονότα στη Μονγκάλα.

Παράλληλα, η Αστυνομία ανακοίνωσε πως έχει προβεί σε 275 συλλήψεις σε ολόκληρη τη χώρα από την Τρίτη. Η Human Rights Watch έχει καταγγείλει ότι πολλές συλλήψεις έγιναν απρόκλητα.

Ο κ. Καμπιλά βρίσκεται στη εξουσία από το 2001, έχοντας υπηρετήσει μία υπηρεσιακή και δύο κανονικές πενταετείς θητείες, και συνταγματικά δεν έχει το δικαίωμα να επανεκλεγεί στον προεδρικό θώκο. Οι εκλογές για τη διαδοχή του ήταν προγραμματισμένες το Νοέμβριο, όμως η κυβέρνηση τις ανέβαλλε έως το 2018, επικαλούμενη προβλήματα επιμελητείας.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Εξωτερικών έχει εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία με την οποία συστήνει σε έλληνες πολίτες να μην ταξιδεύουν πως τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ενώ αν κριθεί απαραίτητο θα προβεί σε απομάκρυνση των Ελλήνων που κατοικούν μόνιμα στην αφρικανική χώρα.

Πηγή:ΣΚΑΙ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή