Ρωσοτουρκικό σχέδιο για τη Συρία

Ρωσοτουρκικό σχέδιο για τη Συρία

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρωσία και Τουρκία ενώνουν τις δυνάμεις τους για την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Συρία. Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες από την Άγκυρα, οι δυο πλευρές έχουν πλέον καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τη διάδοση της κατάπαυσης του πυρός σε ολόκληρη τη Συρία.

Το ρωσοτουρκικό σχέδιο έχει ως σημείο αναφοράς το Χαλέπι. Οι δυο πλευρές συμφωνούν στο γεγονός ότι η κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε στο Χαλέπι πρέπει να έχει ισχύ σε ολόκληρη τη Συρία. Για αυτόν τον σκοπό, Ρωσία και Τουρκία συντονίζουν τα βήματα τους και δεσμεύονται ότι οι δυνάμεις που ελέγχονται από τις ίδιες θα παραμείνουν πιστές στη νέα συμφωνία.

Συγκεκριμένα, η ρωσική πλευρά φαίνεται ότι συμφωνεί ότι οι δυνάμεις των Σιιτών και του Ιράν θα πρέπει άμεσα να ευθυγραμμιστούν με τις επιταγές της συμφωνίας για την τελική κατάπαυση του πυρός. Ο ίδιος όρος αφορά και τα στρατεύματα της Συρίας.

Από την πλευρά της, η Τουρκία αποδέχεται τους όρους και τις λεπτομέρειες που επιβάλλει η Μόσχα και τονίζει ότι οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την ίδια δεν πρόκειται να παραβιάσουν την συμφωνία. Παράλληλα, ζητά χρόνο και υποστήριξη από τη Ρωσία για την άμεση κατάληψη του Αλ Μπαπ και τον διαμελισμό του αναδυόμενου κουρδικού κράτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι οι παραπάνω πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως από τις δυο κυβερνήσεις, η είδηση κάνει ήδη τον γύρω των μεγάλων τουρκικών φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης.

Επίσης, σημαντικό είναι το γεγονός ότι η πληροφορία έρχεται στην προσκήνιο την στιγμή που Ρωσία, Τουρκία και άλλες δυνάμεις ετοιμάζονται για την Διάσκεψη στην Αστάνα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή