Συλλήψεις προσφύγων στο Βερολίνο

Συλλήψεις προσφύγων στο Βερολίνο

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Επτά αιτούντες άσυλο από τη Συρία και το Ιράκ, ηλικίας μεταξύ 15 και 21 ετών, έθεσε την Τρίτη υπό κράτηση η αστυνομία του Βερολίνου ως υπόπτους για την επίθεση με στόχο άστεγο άνδρα σε σταθμό μετρό της γερμανικής πρωτεύουσας.

Οι επτά νεαροί ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας, καθώς περιέλουσαν τον άστεγο με εύφλεκτο υλικό, προτού βάλουν φωτιά σε αυτό.

Στο μεταξύ, ενισχυμένες εξουσίες για την αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών ζήτησε χθες η Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU), το κόμμα που συνεργάζεται με το CDU της καγκελαρίου Μέρκελ. Σε έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα, με τίτλο «Ασφάλεια για την ελευθερία μας», το συντηρητικό κόμμα ζητεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι η αστυνομία θα έχει εφεξής τη δυνατότητα παρακολούθησης ατόμων έως και 14 ετών, σε μια προσπάθεια πρόληψης φαινομένων ριζοσπαστικοποίησης, αλλά και ενίσχυσης της πολιτικής κράτησης ατόμων που πρόκειται να απελαθούν.

Παρά τις προειδοποιήσεις βουλευτών των Πρασίνων ότι η ενίσχυση των αστυνομικών αρμοδιοτήτων και της χρήσης καμερών παρακολούθησης δεν ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov, στον απόηχο της επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, έδειξε ότι το 60% των Γερμανών υποστηρίζει τα μέτρα αυτά.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt, ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SPD και κυβερνητικός εταίρος της καγκελαρίου, Ραλφ Στέγκνερ, ζήτησε και αυτός την κράτηση όσων υπό απέλαση αλλοδαπών θεωρούνται επικίνδυνοι. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι επικίνδυνοι αιτούντες άσυλο των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν δεν έχουν την ευκαιρία να εξαφανισθούν», είπε ο κ. Στέγκνερ.

Σχεδόν 55.000 μετανάστες, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίφθηκαν ή εκτιμούσαν ότι οι πιθανότητές τους για χορήγηση ασύλου ήταν μικρές, εγκατάλειψαν οικειοθελώς τη Γερμανία το 2016. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 20.000 μεγαλύτερος από εκείνων που επαναπατρίσθηκαν οικεία βουλήσει το 2015.

«Η αύξηση αυτή, σε σχέση με πέρυσι, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Είναι πάντα προτιμότερο οι άνθρωποι αυτοί να επιστρέψουν οικειοθελώς, αντί να απελαύνονται», είπε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Χάραλντ Νέιμανς, αναφέροντας ότι ο ακριβής αριθμός των οικειοθελώς επαναπατρισθέντων έφθασε τους 54.123 μέχρι και την 27η Δεκεμβρίου.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ανακοίνωσε, από τη μεριά του, ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος οικειοθελούς επαναπατρισμού θα αυξηθεί στα 150 εκατ. ευρώ το 2017.

Οι περισσότεροι από αυτούς επέστρεψαν στους τόπους καταγωγής τους, σε Αλβανία, Σερβία, Ιράκ, Κόσοβο, Αφγανιστάν και Ιράν. Οσοι αποχωρούν από τη Γερμανία δικαιούνται εφάπαξ ποσόν, ύψους 3.000 ευρώ, που θα τους βοηθήσει να αναζητήσουν εργασία στον τόπο καταγωγής τους.

Στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας της Γερμανίας ανακοίνωσαν ότι 23.800 άνθρωποι απελάθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου, μετά την απόρριψη του αιτήματος ασύλου που είχαν καταθέσει. Ο αριθμός αυτός για το 2015 ήταν 20.900.

Ρεπορτάζ της εφημερίδας Neue Osnabruecker Zeitung αποκάλυψε, στο μεταξύ, ότι η συνοριακή αστυνομία εμπόδισε την είσοδο στη Γερμανία 19.720 προσφύγων τους πρώτους 11 μήνες του 2016, από 8.913 το 2015. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονταν από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράκ και τη Νιγηρία.

Η κυβέρνηση Μέρκελ προσπαθεί να τονίσει την πολιτική της αυτή, φοβούμενη ότι η αρχική της στάση της «ανοικτής αγκάλης» για τους πρόσφυγες θα της στοιχίσει ακριβά στις επερχόμενες ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, με τις δημοσκοπήσεις να ευνοούν το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα AfD.

Παρά ταύτα, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 56% των Γερμανών συνεχίζει να πιστεύει ότι ο Αγκελα Μέρκελ είναι η μόνη ικανή να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μεγάλες προκλήσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή