Der Spiegel: Ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα είναι υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία

Der Spiegel: Ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα είναι υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος επιστρέφει στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας, εκτιμάται ότι δεν θα είναι υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για την καγκελαρία τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού Der Spiegel.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, η οποία επικαλείται ανώνυμες πηγές από τον κύκλο των συνεργατών του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, ο Σουλτς είπε στους συνεργάτες του στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών πως δεν πιστεύει πλέον πως θα είναι ο υποψήφιος του κόμματος.

«Παρότι είναι κοινό μυστικό στο SPD πως θα ήθελε να είναι υποψήφιος για την Καγκελαρία, τον αποθάρρυναν από το να κατέβει ενάντια στον Γκαμπριέλ», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Αν επιβεβαιωθεί η απόφαση του Σουλτς να μην είναι υποψήφιος, θα ανοίξει ο δρόμος για τον πρόεδρο του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος θα είναι αντίπαλος της συντηρητικής καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ που θα διεκδικήσει τέταρτη θητεία.

Συζητήσεις σχετικά με το ποιος θα κατέβει υποψήφιος απέναντι στη Μέρκελ προβληματίζουν μήνες τώρα το SPD.

Παρότι ο Γκαμπριέλ, ως αρχηγός του κόμματος, δικαιούται να εποφθαλμεί τον τίτλο του Καγκελαρίου, οι συνάδελφοί του τον έχουν συχνά κριτικάρει, χαρακτηρίζοντας «αδύναμη» την υποψηφιότητά του λόγω της χαμηλής δημοτικότητας που καταγράφει.

Από τότε όμως ο 57χρονος αρχηγός του SPD έχει καταφέρει να ενδυναμώσει τη θέση του Since με αρκετές πολιτικές νίκες στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Υπενθυμίζεται πως ο Σουλτς ανακοίνωσε τον Νοέμβριο πως δεν θα επιδιώξει την επανεκλογή του για τρίτη θητεία στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς δήλωσε πως θέλει να επιστρέψει στη γερμανική πολιτική σκηνή, κάτι που ερμηνεύθηκε από όλους ως άτυπη ανακοίνωση της πρόθεσής του να καταστεί υποψήφιος για την Καγκελαρία απέναντι στη Μέρκελ.

Βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο. Το SPD θα ανακοινώσει επίσημα τον υποψήφιό του στα τέλη Ιανουαρίου. Πριν από αυτό, ένας κλειστός κύκλος αξιωματούχων του κόμματος θα συναντηθεί στις 10 Ιανουαρίου «κεκλεισμένων των θυρών» για να καταλήξει στον υποψήφιό του, σύμφωνα με αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή