Ανοιχτά μέτωπα στις ΗΠΑ λίγο πριν τη μεταβίβαση της προεδρίας

Ανοιχτά μέτωπα στις ΗΠΑ λίγο πριν τη μεταβίβαση της προεδρίας

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο εν αναμονή πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθούν ν' ανταλλάσσουν φραστικά πυρά παρά το γεγονός ότι ο ένας βρίσκεται στη Χαβάη κι ο άλλος στη Φλόριντα για τις εορταστικές διακοπές τους, σχολιάζει το CNN.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο αντρών επιδεινώνονται είτε μέσω φραστικών επιθέσεων στο Twitter, είτε εξαιτίας των διαφορετικών τους απόψεων στα διεθνή θέματα κι ενώ απομένουν τρεις εβδομάδες πριν από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Τραμπ.

Ωστόσο, τα επιτελεία των δύο πλευρών δηλώνουν ότι η διαδικασία μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας εξελίσσεται ομαλά. Ο Τραμπ είχε «μία ευγενική συνομιλία», όπως τη χαρακτήρισε, με τον Ομπάμα την Τετάρτη. Μέλος της ομάδας του Τραμπ που εργάζεται για την ομαλή μεταβίβαση της προεδρίας δήλωσε προχθές ότι αναμένει περισσότερες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντρών, πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα πάντα με το CNN.

Ο Τραμπ γίνεται πιο επικριτικός έναντι του Ομπάμα μετά την εκλογή του γράφοντας στο Twitter ότι ο Ομπάμα δεν αξιολόγησε σωστά τις εκλογές και για το λόγο αυτό υπέστησαν πανωλεθρία οι Δημοκρατικοί. Η κριτική του Τραμπ κλιμακώθηκε προχθές μέσω μηνύματος που ανάρτησε στο οποίο έγραφε ότι οι «εμπρηστικές» δηλώσεις του Ομπάμα δυναμιτίζουν την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ σε ομιλία του την Τρίτη στο Περλ Χάρμπορ, συνοδεύοντας τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, συνέστησε προσοχή έναντι μιας πιθανής διεθνούς απομόνωσης των ΗΠΑ, προειδοποίηση που απηύθυνε συνήθως στον Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο τελευταίος κύκλος της έντασης μεταξύ των δύο αντρών πυροδοτήθηκε από τις διαφορετικές απόψεις και τοποθετήσεις που έχουν οι δύο πολιτικοί έναντι του Ισραήλ και της Ρωσίας.

Το CNN παρατηρεί ότι οι αντιπαραθέσεις δεν γίνονται πλέον μεταξύ στελεχών των επιτελείων των δύο αντρών, αλλά αποκτούν προσωπικό χαρακτήρα, μεταξύ του σημερινού προέδρου κι αρχιστράτηγου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και του ανθρώπου που θα τον αντικαταστήσει. Ο προσωπικός ανταγωνισμός είναι το κύριο χαρακτηριστικό της αντιπαράθεσης, προκαλώντας προβληματισμό για τις εξελίξεις στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ.

Αντιδράσεις της Ρωσίας για τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Ιδιαίτερα απαξιωτικές εκφράσεις χρησιμοποίησε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ αντιδρώντας στην απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να απελάσει ρώσους διπλωμάτες.

«Οι άνθρωποι που παρέμειναν στον Λευκό Οίκο επι οκτώ χρόνια δεν είναι κυβέρνηση, είναι μια ομάδα αποτυχημένων στην εξωτερική πολιτική, κακόβουλων και κοντόφθαλμων … Σήμερα ο Ομπάμα το παραδέχτηκε αυτό επίσημα. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως αφού δεν κατάφερε να καταγραφεί στην ιστορία της προεδρίας του κανένα επίτευγμα στον διεθνή στίβο, αυτός ο νομπελίστας κατάφερε, αντί να ολοκληρώσει τη θητεία του με έναν εκλεπτισμένο τρόπο να την αμαυρώσει…Από αυτή την ομάδα είναι να λυπάσαι μόνο τον Κέρι. Δεν ήταν σύμμαχός μας, αλλά προσπάθησε να είναι επαγγελματίας και να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του ως άνθρωπος», αναφέρει η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχαροβα στην προσωπική της σελίδα στο Facebook.

Αφού πλέκει το εγκώμιο του αμερικανού ΥΠΕΞ, η Ζαχάροβα συνεχίζει γράφοντας ότι «σήμερα ο αμερικανικός λαός ταπεινώθηκε από τον ίδιο του τον πρόεδρο. Όχι από τη διεθνή τρομοκρατία ή από τα στρατεύματα του εχθρού. Η Ουάσιγκτον δέχτηκε χαστούκι από τον ένοικο του Λευκού Οίκου, ο οποίος αύξησε σε υπέρτατο βαθμό τα επείγοντα ζητήματα για την επόμενη ηγεσία».

«Η αυλαία έπεσε. Η κακόγουστη παράσταση τελείωσε. Όλος ο κόσμος, από την πλατεία ως τον εξώστη, παρατηρεί ένα συντριπτικό πλήγμα που κατάφερε ο Μπαράκ Ομπάμα και η ημιμαθής ομάδα του στην εξωτερική πολιτική στο κύρος της Αμερικής και στην ηγεσία της, που αποκάλυψε σε όλο τον κόσμο το κύριο μυστικό της, η ιδιαιτερότητα του οποίου ήταν να καλύπτουν τις αδυναμίες τους. Και κανένας εχθρός των ΗΠΑ δεν θα μπορούσε να το κάνει καλύτερα», συνέχισε στο Facebook η Ζαχάροβα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή