ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Εκκληση Κυπριανού προς Αναστασιάδη για συλλογικότητα

kypriako-ekklisi-kyprianoy-pros-anastasiadi-gia-syllogikotita-2168189

Eκκληση στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη «να μείνει αταλάντευτος στις θέσεις αρχών για λύση του Κυπριακού και να λειτουργήσει με συλλογικότητα» στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, 'Αντρος Κυπριανού. Επισήμανε, μάλιστα, ότι «εφόσον γίνει στη Γενεύη διάσκεψη για το Κυπριακό, είναι απαραίτητη η παρουσία των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των μόνιμων μελών του ΣΑ σε διεθνή διάσκεψη, διευκρίνισε ότι θα χρειαστεί να υιοθετηθεί ένα ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, «το οποίο θα προνοεί την υλοποίηση όλων όσων ενδεχομένως να έχουν συμφωνηθεί, και ως εκ τούτου εκείνοι οι οποίοι θα κληθούν να ψηφίσουν γι’ αυτά που θα εφαρμοστούν, πρέπει να είναι παρόντες, πρέπει να έχουν και άποψη, ιδιαίτερα στα ζητήματα της ασφάλειας που αφορούν και τη διεθνή κοινότητα».

Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι στη φάση αυτή του Κυπριακού «δεν χωρούν ταλαντεύσεις, ούτε και υπάρχουν περιθώρια για λάθη».

Επίσης, δήλωσε ότι απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, απευθύνοντας έκκληση προς όλα τα πολιτικά κόμματα, «να συνειδητοποιήσουν ότι αυτή τη στιγμή δεν προέχουν οι όποιες κομματικές σκοπιμότητες, που λειτούργησαν στο παρελθόν και μας ζημίωσαν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό».

«Εκείνο που προέχει είναι να θέσουμε υπεράνω όλων το συμφέρον της χώρας και του λαού μας, να δούμε πώς καταφέρνουμε να συνεργαστούμε για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και, όταν και εφόσον θα έχουμε αποτέλεσμα, θα το κρίνουμε και ο καθένας θα τοποθετηθεί», σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ευχή να συμπεριφερθούν «όλοι θετικά» και πρόσθεσε ότι ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει στις 12 Ιανουαρίου.

Επίσης, διατύπωσε τη θέση ότι πρέπει να ξεκαθαριστούν πλήρως τα διαδικαστικά θέματα προτού φτάσουμε στη διάσκεψη, στις 12 Ιανουαρίου, επειδή, όπως διευκρίνισε, πολλές φορές η διαδικασία έχει και ουσία.

Σε ό,τι αφορά την ουσία οι θέσεις του ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρες και διαχρονικές, είπε και επισήμανε ότι εκείνο που έχει σημασία είναι να λειτουργήσουμε «σε απόλυτη αρμονία και συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό».

Ο κ. Κυπριανού έκανε σαφές ότι η εποικοδομητική στάση του ΑΚΕΛ «δεν σημαίνει ότι παραχωρεί λευκή επιταγή στον οποιονδήποτε, αλλά θα κρίνουμε στη βάση των πράξεων και των πρωτοβουλιών, που αναλαμβάνει ο καθένας».

Στο μεταξύ, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάτσι, δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη «να παραστεί στη διάσκεψη της Γενεύης, αν της ζητηθεί και προσκληθεί». Τόνισε ότι είναι οι δύο πλευρές στην Κύπρο που αποφασίζουν και προσκαλούν τα Ηνωμένα Έθνη.

Τέλος, ο Ρώσος πρέσβης ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά κρίνει ότι «δεν υπάρχει λόγος να παραστούν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, διότι εκπροσωπούνται από τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)