Ντόναλντ Τραμπ κατά μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ

Ντόναλντ Τραμπ κατά μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Μπορεί η Ρωσία να σας εκβιάσει;», ήταν η ερώτηση που διατυπώθηκε ξανά και ξανά στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη δημοσιοποίηση αγνώστου προέλευσης και αμφιβόλου εγκυρότητας εγγράφων σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία διαθέτει οικονομικές αλλά και πικάντικες πληροφορίες για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο. Ο Τραμπ μίλησε για λίβελο «που ποτέ δεν έπρεπε να είχε τυπωθεί σε χαρτί» και απέδωσε ευθέως την ευθύνη για τις «ψεύτικες ειδήσεις» στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, όμως, ο Τραμπ έκανε ένα βήμα πίσω, αποδεχόμενος πρώτη φορά ότι «η Ρωσία και άλλοι» μπορεί να φέρουν ευθύνη για την υποκλοπή ηλεκτρονικών στοιχείων από τους υπολογιστές του Δημοκρατικού Κόμματος. Δεν έπρεπε να το είχε κάνει και δεν πιστεύω ότι θα το ξανακάνει», είπε. «Η Ρωσία θα δείχνει πολύ μεγαλύτερο σεβασμό στη χώρα μας όταν είμαι εγώ επικεφαλής».

Κατά τον Τραμπ, ακόμη και αν ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν προσπάθησε να επηρεάσει τις εκλογές προς όφελός του, αυτό δεν είναι κακό. «Αν αρέσω στον Πούτιν, αυτό είναι πλεονέκτημα, όχι μειονέκτημα. Ο Πούτιν μπορεί να μας βοηθήσει στη μάχη κατά του ISIS», προσέθεσε.

Σε μια ένδειξη ότι ούτε ως πρόεδρος δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τις κοκορομαχίες με τα μέσα ενημέρωσης, ο Τραμπ χαρακτήρισε «αγενέστατο» τον εκπρόσωπο του CNN, απαγορεύοντάς του να θέσει ερώτηση, επειδή το κανάλι αυτό έκανε αναφορές στα αμφιβόλου εγκυρότητας έγγραφα. Η αντιπαράθεσή του με τις υπηρεσίες και τα μέσα ενημέρωσης επισκίασε το αντικείμενο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, που ήταν η ανακοίνωση του νομικού εργαλείου (τραστ) μέσω του οποίου ο Τραμπ θα παραδώσει τον έλεγχο των επιχειρήσεών του στους γιους του Ερικ και Ντον. Ο Τραμπ προσπάθησε να δει το ζήτημα με χιούμορ («Σε οκτώ χρόνια θα επιστρέψω και ελπίζω να δω ότι έκαναν καλή δουλειά. Αλλιώς θα πω “απολύεστε”»), αλλά οι αμφιβολίες για το αν μπορεί πράγματι να χτιστεί «τοίχος» ανάμεσα στον πρόεδρο Τραμπ και τον επιχειρηματία Τραμπ παρέμειναν.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες η δικηγόρος του, ο Τραμπ «θα πληροφορείται για τις συμφωνίες του ομίλου Τραμπ από τις εφημερίδες και την τηλεόραση, μόνο εφόσον γίνουν». Ο όμιλος Τραμπ θα σταματήσει κάθε νέα επιχειρηματική δραστηριότητα στο εξωτερικό, πράγμα που φυσικά δεν ακυρώνει το συμφέρον του ομίλου στο να συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα οι επιχειρήσεις που ήδη βρίσκονται εκτός ΗΠΑ, ενώ από τη διαχείριση του ομίλου αποσύρεται και η Ιβάνκα Τραμπ. Ο σύζυγος της Ιβάνκα και γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, αναλαμβάνει ρόλο επικεφαλής των προεδρικών συμβούλων.

Κατά τα λοιπά, ο Τραμπ επανέλαβε την εξαγγελία «μεγάλου φόρου στα σύνορα» ΗΠΑ – Μεξικού, που θα υποχρεώσει τις εταιρείες να διατηρήσουν τις μονάδες παραγωγής στις ΗΠΑ, ενώ παραδέχθηκε ότι το Μεξικό δεν πρόκειται να πληρώσει το κόστος κατασκευής του τείχους «αμέσως», αλλά, όπως υποστήριξε, θα το κάνει «έπειτα από διαπραγματεύσεις που θα κρατήσουν 1 – 1,5 χρόνο».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή