Γαλλία: Διαρροές για εναλλακτικό σχέδιο μετά το Penelopegate

Γαλλία: Διαρροές για εναλλακτικό σχέδιο μετά το Penelopegate

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την πρωτοκαθεδρία του στις δημοσκοπήσεις έχασε ο υποψήφιος πρόεδρος των Γάλλων Ρεπουμπλικανών, Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος ζήτησε χθες πίστωση χρόνου δύο εβδομάδων από τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, αρνούμενος να παραιτηθεί στον απόηχο των σκανδάλων γύρω από προσλήψεις μελών της οικογένειάς του σε πλασματικές θέσεις.

«Αντιμετωπίζουμε θεσμικό πραξικόπημα. Η επιχείρηση αυτή σχεδιάσθηκε από την εξουσία και πίσω από αυτήν βρίσκεται η Αριστερά. Σας ζητώ να μείνετε σταθεροί για δύο εβδομάδες», είπε ο Φιγιόν, που ελπίζει ότι η εισαγγελία δεν θα ασκήσει δίωξη.

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της εταιρείας Elabe, στις 30 και 31 Ιανουαρίου, η πρόθεση ψήφου υπέρ του φιλελεύθερου Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται στο 23%, ενώ πρώτη συνεχίζει να εμφανίζεται η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, με 27%. Ο Φιγιόν εμφανίζεται να έχει απολέσει 6 ποσοστιαίες μονάδες και να βρίσκεται σήμερα στο 20%. Ο Φιγιόν φαίνεται να αποκλείεται από τον δεύτερο γύρο, στον οποίο ο Μακρόν θα κέρδιζε άνετα τη Λεπέν με 65% των ψήφων. Εάν ο Φιγιόν περάσει τελικά στον δεύτερο γύρο, μπορεί και αυτός να νικήσει τη Λεπέν, αλλά με μικρότερο ποσοστό (59%).

Στο μεταξύ, η κ. Λεπέν αρνήθηκε χθες πεισματικά να επιστρέψει το ποσόν των 300.000 ευρώ, που κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η κ. Λεπέν φέρεται να εισέπραξε τα κεφάλαια αυτά για την πληρωμή μισθών βοηθών της στην Ευρωβουλή, επιλέγοντας όμως να τα αξιοποιήσει με άλλο τρόπο. Η άρνηση της κ. Λεπέν να επιστρέψει τα 300.000 ευρώ θα σημάνει τη μείωση της μηνιαίας ευρωβουλευτικής αποζημίωσής της κατά 50%, στα 3.000 ευρώ. Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών άρχισαν χθες στα παρασκήνια να ακούγονται σενάρια «σχεδίου Β». Παρότι η επίσημη κομματική γραμμή ορίζει ότι η υποψηφιότητα Φιγιόν παραμένει η μοναδική επιλογή, τα περισσότερα γαλλικά ΜΜΕ μεταδίδουν ήδη σχόλια στελεχών του κόμματος, που αναζητούν εναλλακτικό υποψήφιο. Μεταξύ των εναλλακτικών προσώπων συμπεριλαμβάνονται ο δεύτερος των προκριματικών εκλογών Αλέν Ζιπέ, ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Μπερνάρ Ακουαγέ, ο Μπρουνό Λε Μερ, ακόμη και ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Οπως επισημαίνουν, όμως, όλοι οι αναλυτές, ο μόνος που μπορεί να δώσει λύση στο διαφαινόμενο αδιέξοδο του κόμματος είναι ο ίδιος ο Φιγιόν, ως νικητής των προκριματικών και ηγέτης του κόμματος.

Τα δύο σενάρια

Εφόσον ο Φιγιόν υποχρεωθεί σε παραίτηση, το κόμμα θα έχει δύο επιλογές: να διοργανώσει νέες προκριματικές εκλογές, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα περίπλοκο και δαπανηρό, ή να καλέσει την Εθνική Επιτροπή να διορίσει απευθείας νέο υποψήφιο, όπως επιτρέπει το καταστατικό.

Από τη μεριά του, ο φιλελεύθερος ηγέτης του κόμματος «Εμπρός!», Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε χθες ότι αρνείται να ενωθεί στην «αγέλη» που καταδιώκει τον Φρανσουά Φιγιόν. «Ο κ. Φιγιόν πρέπει να δώσει εξηγήσεις στον γαλλικό λαό, στο πλαίσιο της απόλυτης διαφάνειας που απαιτεί η δημοκρατία μας, και πρέπει να απαντήσει με κάθε ειλικρίνεια στα ερωτήματα της Δικαιοσύνης», είπε ο Μακρόν μιλώντας στο ραδιόφωνο της France Inter.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή