Διχάζει η επίσκεψη Μέρκελ στην Αγκυρα

Διχάζει η επίσκεψη Μέρκελ στην Αγκυρα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Δύσκολη άσκηση ισορροπίας είναι για τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ η σημερινή επίσκεψη στην Αγκυρα, καθώς μπορεί να εκληφθεί ως υποστήριξη προς τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα, με το οποίο θα επισφραγιστεί η υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπό του.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντικό» τον διάλογο με την Τουρκία, «ειδικά σε στιγμές όπως η τωρινή, ενώ πρέπει να συζητηθεί η κατάσταση στη Συρία και ενώ στο τραπέζι υπάρχουν διμερή ζητήματα και θέματα σχέσης της Τουρκίας με την Ε.Ε.». Ο Ζάιμπερτ χαρακτήρισε «παράλογους» τους «ισχυρισμούς ότι η καγκελάριος θα πάρει κάποια θέση για το επερχόμενο τουρκικό δημοψήφισμα».

Οι επικριτές της Μέρκελ θεωρούν ότι και μόνο η παρουσία της στην Αγκυρα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή συνιστά θέση. Την ώρα που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί, επικριτικά μέσα ενημέρωσης έχουν κλείσει και σύσσωμη η ηγεσία του αντιπολιτευόμενου φιλοκουρδικού κόμματος HDP βρίσκεται στη φυλακή, η Αγκελα Μέρκελ επισκέπτεται έναν πρόεδρο που, σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό της βουλευτού των Πρασίνων, Κλαούντι Ροτ, «θέλει να καταργήσει την κοινοβουλευτική δημοκρατία». Η Ροτ είπε ότι αν η Μέρκελ δεν εγείρει ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα δώσει στον Ερντογάν το μήνυμα ότι μπορεί να εκβιάσει την Ευρώπη με τις απειλές για διευκόλυνση των προσφυγικών ροών.

Για την τουρκική πλευρά, το επίδικο των συνομιλιών είναι η υποστήριξη της Γερμανίας στον πόλεμο κατά του κουρδικού ΡΚΚ και στην πάταξη του δικτύου του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Σαράντα Τούρκοι αξιωματικοί που υπηρετούσαν στο ΝΑΤΟ έχουν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία και η κυβέρνηση της Αγκυρας ζητεί την άμεση έκδοσή τους, ενώ το Βερολίνο τονίζει ότι αρμόδια να αποφασίσει για το θέμα είναι η Δικαιοσύνη.

«Αν η Μέρκελ θέλει να γυρίσει στη χώρα της με καλά νέα από την Τουρκία, πριν από τις γερμανικές εκλογές, πρέπει πρώτα να έρθει στην Τουρκία με καλά νέα για τη μάχη ενάντια στο PKK, το PYD και τη FETO (γκιουλενιστές)», έγραψε ο αρθρογράφος Οζάν Τσεϊχούν στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ».

Σύλληψη Τυνήσιου

Στο μεταξύ, οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν χθες 36χρονο Τυνήσιο, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή στην τρομοκρατική επίθεση στο μουσείο Μπαρντό της Τύνιδας, το 2015, καθώς και για σχεδιασμό επιθέσεων στη Γερμανία. «Ο βασικός ύποπτος είναι υπήκοος Τυνησίας και υπάρχουν ισχυρές υποψίες ότι στρατολογεί μέλη για την ξένη τρομοκρατική οργάνωση που αυτοαποκαλείται Ισλαμικό Κράτος, με στόχο τη διενέργεια επιθέσεων στη Γερμανία», ανέφερε η ανακοίνωση της αστυνομίας.

Η σύλληψη έγινε στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας επιχειρήσεων στο κρατίδιο της Εσσης, στη διάρκεια των οποίων έγιναν έρευνες σε 54 σπίτια, επιχειρήσεις και τεμένη στη Φρανκφούρτη και άλλες πόλεις. Ο υπουργός Εσωτερικών της Εσσης, Πέτερ Μπόιθ, είπε ότι δεν συντρέχει κάποιος άμεσος κίνδυνος και οι συλλήψεις ήταν προληπτικές. «Εξαρθρώσαμε ένα εκτενές δίκτυο σαλαφιστών», είπε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή