Το Met πασχίζει να διορθώσει δαπανηρές επιλογές

Το Met πασχίζει να διορθώσει δαπανηρές επιλογές

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανησυχητική είδηση τη γνώριζαν εδώ και μήνες οι φίλοι του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης, γνωστού και ως Met· παρά τη μεγάλη επιτυχία εκθέσεων όπως αυτή για τα Ελληνιστικά βασίλεια, τα ελλείμματα του Met πλησιάζουν τα 40 εκατ. δολάρια, οδηγώντας τη διεύθυνση στην απόλυση 90 εργαζομένων.

Η επέκταση σε «κτίριο – δορυφόρο» υπερέβη τον αρχικό προϋπολογισμό, ενώ το νέο σήμα του μουσείου και η δαπανηρή καινοτόμος διαφημιστική εκστρατεία έγιναν δεκτά με ειρωνείες. Τον περασμένο μήνα, η κατασκευή της νέας πτέρυγας, με κόστος 600 εκατ. δολαρίων, αναβλήθηκε «επ’ αόριστον».

Η ένταση στο Met, το μεγαλύτερο μουσείο των ΗΠΑ, έχει κορυφωθεί. Οταν οι επικεφαλής εκθέσεων και ο διευθυντής έγραψαν στο διοικητικό συμβούλιο διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές προϋπολογισμού, τα μέλη του συμβουλίου επέλεξαν να μην το δείξουν στους δωρητές, φοβούμενοι διαρροές προς τον Τύπο και την παρεπόμενη αρνητική διαφήμιση. Υστερα από δεκαετίες ακμής, το Met πασχίζει σήμερα να διορθώσει εσφαλμένες δαπανηρές επιλογές, σε μια εποχή έλλειψης πόρων. Παρότι πολλά μουσεία αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, αυτά του Met είναι πολλαπλάσια, δεδομένης της διεθνούς του ακτινοβολίας.

Πολλά στελέχη του μουσείου, που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, υποστηρίζουν ότι υπό τη διεύθυνση του Τόμας Κάμπελ, που ανέλαβε το 2008, το Met προσπάθησε να κάνει πολλά σε ελάχιστο χρόνο.

Πληθώρα προσλήψεων στη διεύθυνση ψηφιακών υπηρεσιών, υπέρβαση προϋπολογισμού στην κατασκευή νέου κτιρίου, του Met Breuer, «υπεράντληση» κεφαλαίων από καταπιστεύματα για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών, εύνοια της σύγχρονης τέχνης εις βάρος παλαιότερων εκδοχών της και η εκκίνηση των έργων κατασκευής νέας πτέρυγας, πριν ακόμη εξασφαλισθεί η χρηματοδότησή της.

«Η κρίση αυτή είχε μία θετική επίπτωση: οι επικεφαλής συλλογών και η διεύθυνση κάθισαν κάτω και συζήτησαν επί ίσοις όροις για πρώτη φορά», λέει ο Κιθ Κρίστιανσεν, διευθυντής ευρωπαϊκής ζωγραφικής του Met.

Λιγότερες εκθέσεις

Τα αναγκαία μέτρα, όμως, υπήρξαν επώδυνα. Πέρα από τη συρρίκνωση του προσωπικού, οι επικεφαλής τμημάτων αναγκάσθηκαν να περιορίσουν δραστικά τις δαπάνες και τις αγορές έργων. Το Met διοργάνωνε περίπου 60 εκθέσεις τον χρόνο, ενώ εφεξής ο αριθμός αυτός θα περιορισθεί στις 40.

Οι επικριτές του Κάμπελ επισημαίνουν επίσης την έλλειψη εμπειρίας του διευθυντή σε άλλα μεγάλα μουσεία και την εμμονή του να προσελκύσει τη νεολαία με τη χρήση ψηφιακών μέσων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή