Μέρκελ: 16 μέτρα για επαναπατρισμό

Μέρκελ: 16 μέτρα για επαναπατρισμό

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Τους επόμενους μήνες, το σημαντικότερο θα είναι επαναπατρισμοί, επαναπατρισμοί και ξανά επαναπατρισμοί», είπε πρόσφατα η Αγκελα Μέρκελ σε κομματικά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Spiegel. Η κυβέρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου ετοιμάζει δέσμη 16 μέτρων για την επιτάχυνση των επαναπατρισμών ατόμων που κρίνεται ότι δεν δικαιούνται άσυλο στη χώρα.

Το κόστος των επαναπατρισμών είναι μεγάλο, αλλά το πολιτικό όφελος, σε μια χρονιά εκλογών, μεγαλύτερο. Η Αγκελα Μέρκελ θεωρεί ότι οι επαναπατρισμοί λειτουργούν αποτρεπτικά προς όσους σκοπεύουν να μεταναστεύσουν στη Γερμανία χωρίς να δικαιούνται άσυλο και λειτουργούν επίσης «αποστομωτικά» για τους πολιτικούς αντιπάλους που την κατηγορούν για υπερβολική χαλαρότητα στην πολιτική για το προσφυγικό.

Στη δέσμη μέτρων περιλαμβάνεται η προσφορά χρηματικών κινήτρων για τον επαναπατρισμό, με την επισήμανση ότι όσο περνάει ο καιρός και ο ενδιαφερόμενος αρνείται να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για την πατρίδα του, το χρηματικό ποσό θα μειώνεται. Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία προαναχωρησιακών κέντρων σε πολλά σημεία της χώρας, η απλοποίηση των ιατρικών διαδικασιών που μπλοκάρουν τις απελάσεις και η διευκόλυνση των απελάσεων ατόμων που θεωρείται ότι συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια.

Την ώρα που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ετοιμάζεται να επισπεύσει τις διαδικασίες, πέντε γερμανικά κρατίδια αποφάσισαν να σταματήσουν τους επαναπατρισμούς στο Αφγανιστάν λόγω των συγκρούσεων που καθιστούν τη χώρα μη ασφαλή. Το δίμηνο Δεκεμβρίου 2016 – Ιανουαρίου 2017, η Γερμανία έστειλε στο Αφγανιστάν 60 ανθρώπους – περισσότερους από όσους είχε στείλει στη χώρα την τελευταία πενταετία. Τα κρατίδια του Σλέσβιχ Χόλσταϊν, του Βερολίνου, της Βρέμης, της Κάτω Σαξονίας και της Ρηνανίας-Παλατινάτου αρνούνται να πραγματοποιήσουν απελάσεις προς το Αφγανιστάν, παρά τη σχετική επιστολή που έλαβαν προ μηνός από τον υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. Οπως αναφέρει το Spiegel, το 2016 υπέβαλαν αίτηση ασύλου στη Γερμανία 127.000 άνθρωποι από το Αφγανιστάν, ενώ οι μισές αιτήσεις έχουν απορριφθεί. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στη Γερμανία 11.900 Αφγανοί που έχουν χαρτιά απέλασης, αλλά οι 10.300 τελούν υπό καθεστώς ανοχής, επειδή υπάρχουν διαφόρων ειδών εμπόδια (κυρίως ιατρικά). Ετσι, όλη η φασαρία γίνεται για 1.600 άτομα που θα μπορούσαν να απελαθούν.

Ουγγαρία

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ανακοίνωσε χθες ότι είναι έτοιμη να κατασκευάσει δεύτερο φράκτη για να «σφραγίσει» ακόμη περισσότερο τα σύνορά της, σε περίπτωση αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Περίπου 600 άτομα έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου στην Ουγγαρία. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε ανοικτούς καταυλισμούς, τους οποίους η κυβέρνηση της Βουδαπέστης σκοπεύει να μετατρέψει σε κλειστά στρατόπεδα, ώστε να μην μπορούν να εξαφανιστούν ενόσω οι αιτήσεις τους εξετάζονται.

Στη δε Βρετανία, όπου η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να υποδεχθεί 3.000 ασυνόδευτους ανηλίκους, ανακοινώθηκε ότι θα γίνουν δεκτοί μόνο 350. Η υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ραντ είπε ότι η απόφαση ελήφθη μετά τις ενστάσεις της Γαλλίας, η οποία σημείωσε ότι η υποδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων στη Βρετανία λειτουργεί ως κίνητρο για να πραγματοποιήσουν το επικίνδυνο ταξίδι. Το λογικό συμπέρασμα θα ήταν να υποδεχθεί η Βρετανία τους ανηλίκους απευθείας από την περιοχή των συγκρούσεων, αλλά δεν έγινε αναφορά σε κάτι τέτοιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή