Ρούτε, Βίλντερς ακύρωσαν το ντιμπέιτ

Ρούτε, Βίλντερς ακύρωσαν το ντιμπέιτ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΓΗ. Τη συμμετοχή τους στο προγραμματισμένο για τις 26 Φεβρουαρίου προεκλογικό τηλεοπτικό ντιμπέιτ ακύρωσαν χθες οι επικεφαλής των δημοσκοπήσεων, ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, Χερτ Βίλντερς, και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας και επικεφαλής του φιλελεύθερου Κόμματος Ελευθερίας και Δημοκρατίας (VVD), Μαρκ Ρούτε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αθέτηση της συμφωνίας μεταξύ των υποψηφίων και του τηλεοπτικού δικτύου RTL, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 15ης Μαρτίου.

Η αρχική συμφωνία προέβλεπε ότι το RTL θα προσκαλούσε τους εκπροσώπους τεσσάρων κομμάτων στο ντιμπέιτ, ενώ το δίκτυο επέλεξε εντέλει να αποστείλει προσκλήσεις σε πέντε. Το δίκτυο ανακοίνωσε ότι αναγκάσθηκε να προσκαλέσει το χριστιανοδημοκρατικό CDA, το φιλελεύθερο D66 και τους οικολόγους των Πρασίνων, καθώς οι σφυγμομετρήσεις εμφανίζουν τα τρία αυτά κόμματα να είναι σχεδόν ισοδύναμα.

Δημοσκόπηση, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, εμφανίζει το ακροδεξιό PVV του Βίλντερς να προηγείται στην πρόθεση ψήφου, με 30 έδρες στο Κοινοβούλιο των 150 εδρών, και το VVD του πρωθυπουργού Ρούτε να έπεται με 24 έδρες. Το κόμμα του Βίλντερς είχε εξασφαλίσει 15 έδρες το 2012, ενώ αυτό του Ρούτε 41.

Στην πρώτη του εφ’ όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξη, το βράδυ της Κυριακής, ο ακροδεξιός Χερτ Βίλντερς είπε ότι οι δεσμεύσεις των άλλων κομμάτων, να μη συνεργασθούν μαζί του για τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα ξεχασθούν πολύ γρήγορα, εφόσον το κόμμα του εξασφαλίσει περισσότερες από 30 έδρες στις εκλογές του Μαρτίου. Ο Βίλντερς εξέφρασε εκ νέου την πεποίθησή του ότι η Ευρώπη θα εισέλθει σε «Πατριωτική Ανοιξη», η οποία θα φέρει στην εξουσία λαϊκίστικα κόμματα στην Ολλανδία και τη Γαλλία, μετά την ψήφο των Βρετανών για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση και εκείνη των Αμερικανών υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.

Παρότι το Κόμμα της Ελευθερίας προηγείται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, τα υπόλοιπα κόμματα έχουν δεσμευθεί ότι δεν θα συμμετέχουν σε κυβέρνηση συνεργασίας με τον Βίλντερς, εξαιτίας των προτάσεών του για κατάργηση της ισλαμικών τεμενών, απαγόρευση του Κορανίου και έξοδο της Ολλανδίας από την Ε.Ε.

Στην τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Βίλντερς απέρριψε ως καιροσκοπικές τις δεσμεύσεις αυτές, λέγοντας ότι οι κομματικές ηγεσίες θα ξεχάσουν πολύ γρήγορα τις υποσχέσεις τους αυτές. «Αν τα παραδοσιακά κόμματα προσπαθήσουν να με αποκλείσουν, αυτό θα οδηγήσει σε λαϊκή εξέγερση», είπε ο Βίλντερς.

Απαντώντας στον ακροδεξιό επικεφαλής του PVV, ο Μαρκ Ρούτε δημοσίευσε απόσπασμα βίντεο στο Twitter, στο οποίο ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να λέει: «Μηδέν τις εκατό πιθανότητα, Χερτ. Δεν πρόκειται να συνεργασθούμε». Ο Βίλντερς, που χειρίζεται με μαεστρία το Twitter, δεν άργησε να απαντήσει: «Μαρκ, οι ψηφοφόροι είναι αρμόδιοι για αυτές τις αποφάσεις. Κανείς δεν σε πιστεύει πια στην Ολλανδία».

Ο Βίλντερς, που επανέλαβε την Κυριακή τον θαυμασμό που τρέφει για το πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ, συνέκρινε το Κοράνι με το «Μάιν Καμπφ» του Αδόλφου Χίτλερ και υπογράμμισε ότι, αν και η Ολλανδία δεν χρειάζεται να κατασκευάσει τείχος για την ανάσχεση του μεταναστευτικού κύματος, η χώρα οφείλει να επιβάλει εκ νέου συνοριακούς ελέγχους.

Τον Δεκέμβριο, ολλανδικό δικαστήριο καταδίκασε τον Βίλντερς για προσβολή πολιτών μαροκινής καταγωγής και για χρήση ρητορικής μίσους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή