Οζμπιλιτσί: «Ενιωσα μεγάλη ευθύνη καταγράφοντας τη δολοφονία»

Οζμπιλιτσί: «Ενιωσα μεγάλη ευθύνη καταγράφοντας τη δολοφονία»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Οταν ο φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Associated Press έγινε μάρτυρας ανθρωποκτονίας, το μόνο που μπόρεσε να κάνει ήταν να τραβήξει «όσο περισσότερες φωτογραφίες μπορούσα, αλλάζοντας θέση για να βρω την ιδανική γωνία και να απαθανατίσω τη στιγμή». Ο Μπουρχάν Οζμπιλιτσί, που τιμήθηκε χθες με το πρώτο βραβείο Διεθνούς Φωτορεπορτάζ, για τις εικόνες της δολοφονίας του Ρώσου πρεσβευτή στην Αγκυρα Αντρέι Καρλόφ σε εκθεσειακό χώρο της τουρκικής πρωτεύουσας στις 19 Δεκεμβρίου 2016, δεν εργαζόταν εκείνη την ώρα, έχοντας μεταβεί στην γκαλερί –150 μέτρα από την κατοικία του– για να συναντήσει έναν φίλο. Καθώς, όμως, η γκαλερί φιλοξενούσε έκθεση ρωσικής φωτογραφίας και ο πρεσβευτής Καρλόφ επρόκειτο να εγκαινιάσει την εκδήλωση, ο Οζμπιλιτσί αποφάσισε να κάνει τη δουλειά του και πήρε μαζί του τη φωτογραφική του μηχανή.

Από την τρίτη σειρά του κοινού, μαζί με άλλους ρεπόρτερ, ο Οζμπιλιτσί άρχισε να τραβά φωτογραφίες της φαινομενικά αδιάφορης τελετής. Πριν καν το συνειδητοποιήσει, όμως, ο Τούρκος φωτορεπόρτερ βρέθηκε να φωτογραφίζει σκηνή εγκλήματος, καθώς ο Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς άρχισε να πυροβολεί τον πρέσβη, προτού σταματήσει και αναφωνήσει πάνω από το άψυχο σώμα του Καρλόφ: «Εκδίκηση για τη Συρία και το Χαλέπι!». «Κατάλαβα αμέσως ότι το περιστατικό ήταν πολύ σημαντικό», λέει ο Οζμπιλιτσί, για να συνεχίσει: «Ολοι έτρεχαν να κρυφτούν ή ρίχνονταν πανικόβλητοι στο έδαφος και κρύβονταν πίσω από καρέκλες και αναποδογυρισμένα τραπέζια. Θεώρησα ότι η φυγή δεν αποτελεί λύση και αποφάσισα να παραμείνω ψύχραιμος, αποφεύγοντας να τραβήξω πάνω μου την προσοχή του ενόπλου. Τραβούσα συνέχεια φωτογραφίες, αλλάζοντας θέση για να βρω καλύτερη γωνία και να αποτυπώσω το περιστατικό».

Πλούσιο υλικό

Ο Οζμπιλιτσί δεν αντιλήφθηκε τι φώναξε ο Αλτιντάς, ούτε και τι ακριβώς συνέβη. Παρά ταύτα, ο φωτορεπόρτερ είχε ήδη τραβήξει περισσότερες από 100 φωτογραφίες. Ο Οζμπιλιτσί έτρεξε αμέσως στα γραφεία του Associated Press για να προωθήσει το υλικό του. «Οταν αντιλήφθηκα ότι είχε αποτυπώσει το πρόσωπο του δράστη στις πρώτες δύο φωτογραφίες, έπαθα σοκ. Δεν είχα χρόνο να τις μετατρέψω, ούτε και να τις περάσω από ψηφιακή ανάλυση. Τις έστειλα αμέσως στον προϊστάμενό μου», λέει σήμερα ο Οζμπιλιτσί.

Οι φωτογραφίες του Τούρκου φωτορεπόρτερ κυκλοφόρησαν αστραπιαία στο Διαδίκτυο. «Δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι πολλοί χρήστες του Ιντερνετ θα μοίραζαν το υλικό αυτό σε όλο τον κόσμο, ούτε και φαντάσθηκα ότι θα τραβούσε τόση προσοχή. Δεν έδωσα σημασία σε τέτοια πράγματα, προσπαθούσα μόνο να κάνω τη δουλειά μου. Η δολοφονία ήταν ασφαλώς πολιτική, αλλά τα κίνητρα δεν με ενδιαφέρουν. Είμαι ένας απλός δημοσιογράφος και το μόνο που με απασχολεί είναι να καταγράφω, να είμαι μάρτυρας της ιστορίας», λέει ο Οζμπιλιτσί.

«Η φωτογραφία μου πρέπει να αξιοποιηθεί ως όπλο στον αγώνα για ελευθεροτυπία. Ενιωσα μεγάλη ευθύνη καταγράφοντας τη δολοφονία. Ο δράστης ήταν μπροστά μου και κρατούσε όπλο. Συνειδητοποιώ πόσο επικίνδυνη ήταν η κατάσταση, αλλά γνώριζα ότι είχα τη δυνατότητα να κάνω σωστά τη δουλειά μου και αυτό είναι η σημαντικότερη αξία στη ζωή μου», λέει ο Οζμπιλιτσί.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή