Στήθος με στήθος Λεπέν – Μακρόν

Στήθος με στήθος Λεπέν – Μακρόν

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σταθερά πρώτη στην πρόθεση ψήφου ενόψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών της 23ης Απριλίου στη Γαλλία παραμένει η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, με ποσοστό 26%, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις της Πέμπτης. Δεύτερος φέρεται να είναι ο φιλελεύθερος Εμανουέλ Μακρόν του «Εμπρός», με 23%, και τρίτος ο κεντροδεξιός Φρανσουά Φιγιόν των Ρεπουμπλικανών, με 18,5%, ενώ ο Σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν βρίσκεται στην τέταρτη θέση, με 14,5%.

Παρά τη σημαντική ενίσχυση που εμφανίζουν τα ποσοστά του Μακρόν στις δημοσκοπήσεις, ανησυχία στο στρατόπεδό του προκαλεί το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι της κ. Λεπέν είναι αποφασισμένοι να ψηφίσουν υπέρ της, σε αντίθεση με εκείνους του «Εμπρός», η συσπείρωση των οποίων είναι μικρή.

Την πρόθεσή της να διατάξει επίσημη έρευνα γύρω από την υπόθεση πρόσληψης βοηθών στο Ευρωκοινοβούλιο από τη Μαρίν Λεπέν φέρεται να τόνισε η υπηρεσία Καταπολέμησης Διαφθοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε έκθεσή της που κοινοποίησε στην Επιτροπή και η οποία διέρρευσε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mediapart. Σύμφωνα με την έκθεση, η κ. Λεπέν ομολόγησε την ύπαρξη «ελλείψεων» στις βεβαιώσεις αποδοχών ενός εκ των κοινοβουλευτικών της συμβούλων. Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, η κ. Λεπέν παραδέχθηκε ότι προχώρησε στη ρύθμιση ενός «λογιστικού προβλήματος», επιμένοντας ωστόσο ότι «δεν υπήρξε θέμα πλασματικής πρόσληψης ούτε τίποτα τέτοιο».

Την ίδια ώρα, αυστηρή κριτική άσκησε στην κ. Λεπέν, αποκαλώντας την ενίσχυση της δημοτικότητάς της «απειλή για την παγκόσμια ειρήνη», ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ αρμόδιος για θέματα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Ζεΐντ Ραάντ αλ Χουσεΐν, μιλώντας στην Ουάσιγκτον.

Το «ενδιαφέρον» της αμερικανικής CIA για τις γαλλικές εκλογές του 2012 αποκάλυψαν ευρωπαϊκές εφημερίδες, χάρη σε νέα διαρροή από την ιστοσελίδα WikiLeaks, εγγράφου του Νοεμβρίου 2011. Στο έγγραφο, η CIA ζητεί τη βοήθεια της NSA, έτσι ώστε αυτή να προμηθεύσει υλικό από υποκλοπές συνομιλιών αξιωματούχων του κόμματος UMP του Σαρκοζί. Η CIA ενδιαφερόταν να μάθει τη γνώμη των στελεχών του κεντροδεξιού κόμματος για τους πολιτικούς τους αντιπάλους, όπως τον τότε υποψήφιο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τη νίκη του οποίου προέβλεπε η αμερικανική υπηρεσία. Παρότι το αίτημα της CIA για ενημέρωση είναι ιδιαίτερα κοινό, το γεγονός ότι το πρωτογενές υλικό της έκθεσης προέρχεται από υποκλοπές συνομιλιών πολιτικών στελεχών συμμάχου χώρας το καθιστά ιδιαίτερα ευαίσθητο.

Την ίδια ώρα, προοπτική συσπείρωσης της Αριστεράς πίσω από ενιαία προεδρική υποψηφιότητα δημιούργησε η κρίσιμη συνάντηση που είχαν ο υποψήφιος πρόεδρος των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν, με τον επικεφαλής του κινήματος Ανυπότακτη Γαλλία Ζαν-Λικ Μελανσόν. «Συζητούμε και θα συνεχίσουμε τη συζήτηση, παρότι ο διάλογος δεν θα είναι εύκολος», είπε ο Μπενουά Αμόν, μιλώντας χθες στο δίκτυο FranceInfo. Ο Μελανσόν έχει δεσμευθεί στο προεκλογικό του πρόγραμμα ότι, σε περίπτωση εκλογής του, το Παρίσι θα πάψει να υπακούει στις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο υποψήφιος των οικολόγων του EELV Γιανίκ Ζαντό αποκάλυπτε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM-TV ότι είχε εγκαινιάσει, κατόπιν εντολής του κόμματός του, διάλογο με τον Μελανσόν.

Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση για λογαριασμό της FranceInfo, 63% των ερωτηθέντων επιθυμούν Σοσιαλιστές και Αριστερά να κατεβάσουν ξεχωριστούς υποψηφίους στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή