Πάρτι στο Twitter για την… επίθεση στη Σουηδία

Πάρτι στο Twitter για την… επίθεση στη Σουηδία

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Θυμηδία έχει προκαλέσει στο Διαδίκτυο η αναφορά του Ντόναλντ Τραμπ σε τρομοκρατική επίθεση στη Σουηδία, η οποία δεν συνέβη. Αντί να αναγνωρίσει την απόπειρα χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ο Αμερικανός πρόεδρος επανήλθε στρέφοντας τη συζήτηση στις επιπτώσεις της μαζικής εισόδου προσφύγων και μεταναστών στη σκανδιναβική χώρα.

«Ο λαός του Böling Grön βρίσκεται στις προσευχές και στο μυαλό μας», έγραψε ένας χρήστης του Τwitter μεταγράφοντας στο σουηδικό αλφάβητο την αμερικανική πόλη Bowling Green, που έγινε επίσης διάσημη από την κυβέρνηση Τραμπ ως τόπος σφαγής που δεν συνέβη ποτέ. Οπως το Σάββατο ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στους υποστηρικτές του στη Φλόριντα «κοιτάξτε τι γίνεται, χθες το βράδυ, στη Σουηδία, ποιoς θα το πίστευε;», έτσι και πριν από δύο εβδομάδες, η σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Κελιάν Κόνγουεϊ, είχε επινοήσει τη «σφαγή του Bowling Green» προκειμένου να επιχειρηματολογήσει υπέρ της απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες.

Τα χάσταγκ #lastnightinSweden και #JeSuisIkea έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου, το δεύτερο ως παρωδία του #JeSuisCharlie που είχε χρησιμοποιηθεί από εκατομμύρια ανθρώπους μετά την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του περιοδικού «Σαρλί Εμπτό» στο Παρίσι, ενώ η σουηδική εφημερίδα Aftonbladet δημοσίευσε συνοπτικό κατάλογο των συμβάντων στη χώρα την Παρασκευή, στα οποία περιλαμβάνεται η καταδίωξη οδηγού που βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ από την αστυνομία της Στοκχόλμης και η απόφαση ενός ταράνδου να εκτονώσει τη γενετήσια ορμή του σε ξύλινο ομοίωμα ταράνδου στα βόρεια της χώρας.

Ο Τραμπ επανήλθε υποστηρίζοντας ότι «τα Fake News μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να πουν ότι η μεγάλης κλίμακας μετανάστευση στη Σουηδία λειτουργεί περίφημα. ΟΧΙ!» και διευκρίνισε ότι αναφερόταν σε εκπομπή που είχε παρακολουθήσει το προηγούμενο βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox, η οποία αναφερόταν στην εγκληματικότητα στη Σουηδία.

«Ηθελημένη σπίλωση»

«Στον καταιγισμό ξεκαρδιστικών σχολίων που γελοιοποιούσαν τον Τραμπ χάθηκε το γεγονός ότι επρόκειτο για μία ακόμη ηθελημένη σπίλωση μουσουλμάνων μεταναστών και προσφύγων από την κυβέρνηση Τραμπ», σχολίασε ο Κρίστιαν Κρίστιανσεν στην εφημερίδα «Γκάρντιαν». «Είναι κάτι παραπάνω από ειρωνικό ο πρόεδρος μιας χώρας που έχει 15.000 δολοφονίες τον χρόνο, εκ των οποίων σχεδόν καμία δεν διαπράττεται από πρόσφυγες, να παραδίδει διαλέξεις στη Σουηδία για τους πρόσφυγες, την ασφάλεια και τη βίαιη εγκληματικότητα. Αλλά αυτή τη συζήτηση ο Τραμπ δεν θα την κάνει ποτέ, καθώς υποσκάπτει τη συναισθηματική ρητορική του “εχθρού” προ των πυλών».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, σημείωσε ότι μόνο στην κομητεία της Φλόριντα (Ορλάντο/Οραντζ), όπου μίλησε ο Τραμπ, πέρυσι έγιναν 50% περισσότερες ανθρωποκτονίες από όσες σε ολόκληρη τη Σουηδία. Στα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 2014, η Σουηδία ήταν 187η μεταξύ 218 χωρών ως προς τις ανθρωποκτονίες κατά κεφαλήν, ποσοστό ανθρωποκτονιών κατά κεφαλήν τέσσερις φορές χαμηλότερο από το ποσοστό των ΗΠΑ. Παρατήρησε επίσης ότι ένας πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε να έχει καλύτερες πηγές ενημέρωσης από το Fox News.

«Δεν έχουμε μετρήσει κάποια αύξηση της εγκληματικότητας στη Σουηδία ούτε κάποια συσχέτιση με τη μετανάστευση», δήλωσε η ερευνήτρια του Εθνικού Συμβουλίου Πρόληψης της Εγκληματικότητας της Σουηδίας, Στίνα Χόλμπεργκ.

«Ψέματα, όπως η σφαγή στο Bowling Green και το “περιστατικό” της Σουηδίας, λέγονται γιατί η Κόνγουεϊ και ο Τραμπ θέλουν να διαδώσουν τον φόβο, αφού ο φόβος τούς επιτρέπει να λαμβάνουν ακραία μέτρα που αλλιώς δεν θα γίνονταν αποδεκτά», σημειώνει ο Κρίστενσεν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή