Υψηλοί τόνοι Αγκυρας – Βερολίνου

Υψηλοί τόνοι Αγκυρας – Βερολίνου

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ/ΑΓΚΥΡΑ. Βαριές κατηγορίες αντάλλαξαν χθες Αγκυρα και Βερολίνο, με την τουρκική κυβέρνηση να αποδίδει στο γερμανικό «βαθύ κράτος» παρεμβάσεις στην ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος του Απριλίου και το Βερολίνο να προσάπτει στην Τουρκία «κατάργηση του κράτους δικαίου». Παρά την παγερή ατμόσφαιρα, πάντως, ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί θα μεταβεί κανονικά στη Γερμανία για δύο προεκλογικές εκδηλώσεις υπέρ του «ναι» στις πόλεις Λεβερκούζεν και Φρέχεν. Πάντως αργά χθες το απόγευμα μίλησαν στο τηλέφωνο οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών και συμφώνησαν να συναντηθούν στις 8 Μαρτίου. Η ακύρωση της ομιλίας του Ζεϊμπεκτσί στην Κολωνία από τις αρχές της πόλης καθώς και της αντίστοιχης ομιλίας του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ στο Γκάγκενάου της Βάδης τροφοδότησε τον νέο γύρο έντασης, ενώ οι τόνοι βρίσκονταν ήδη υψηλά εξαιτίας της σύλληψης του Τουρκογερμανού δημοσιογράφου της εφημερίδας Welt Ντενίζ Γιουτζέλ από τις τουρκικές αρχές.

«Αυτό έχει γίνει συστηματική πρακτική του γερμανικού βαθέος κράτους» υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας ότι και πέρυσι η Γερμανία εμπόδισε συγκέντρωση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στη χώρα. «Θέλουν να αποτρέψουν τη δημιουργία μιας ισχυρής Τουρκίας». Η εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Ουλρίκε Ντέμερ επισήμανε ότι επρόκειτο για αποφάσεις των τοπικών αρχών, στις οποίες δεν είχε καμία ανάμειξη το Βερολίνο. Η Ντέμερ επανέλαβε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να αποτρέψει τις ομιλίες Τούρκων αξιωματούχων στους 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους με τουρκικό διαβατήριο που ζουν στη Γερμανία και έχουν δικαίωμα ψήφου στο τουρκικό δημοψήφισμα. Το δημοψήφισμα του Απριλίου είναι απαραίτητο βήμα για την έγκριση των μεταρρυθμίσεων με τις οποίες συγκεντρώνονται μεγαλύτερες εξουσίες στα χέρια του προέδρου. Παράλληλα, ισχύει στην Τουρκία καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, με αποτέλεσμα η προεκλογική εκστρατεία να διεξάγεται σε κλίμα απειλής προς αντιπολιτευόμενους και αντιφρονούντες.

«Στην Τουρκία κινδυνεύει να καταργηθεί το κράτος δικαίου», έγραψε χθες ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας σε επιστολή προς τον Τούρκο ομόλογό του Μπεκίρ Μποτζντάγ μετά την απόφαση του τελευταίου να εγκαταλείψει τη Γερμανία χωρίς να τον συναντήσει. Ο Μάας εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία για τη γερμανοτουρκική φιλία» και προσέθεσε ότι «αν η Τουρκία δεν τηρεί τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες είναι όλο και πιο δύσκολη έως αδύνατη η προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση».

250 εκατ. στην Τύνιδα

Από την Τυνησία όπου βρίσκεται, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ επέκρινε μία ακόμη φορά την Αγκυρα για τη σύλληψη του Γιουτζέλ και άλλων δημοσιογράφων, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι προσφέρει στην κυβέρνηση της Τύνιδας 250 εκατ. ευρώ αναπτυξιακής βοήθειας. Η Μέρκελ επιδιώκει τη συνεργασία βορειοαφρικανικών χωρών για τη συγκράτηση των προσφύγων και μεταναστών στην αφρικανική ήπειρο. Παράλληλα, χθες ανακοινώθηκε ότι η Μέρκελ θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον στις 14 Μαρτίου, σε μια πρώτη απόπειρα συνεργασίας με την κυβέρνηση Τραμπ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή