Μετ’ εμποδίων η «επιστροφή» Ρέντσι

Μετ’ εμποδίων η «επιστροφή» Ρέντσι

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσπάθεια επιστροφής του Ματέο Ρέντσι στην ιταλική πολιτική σκηνή είναι εξαιρετικά πιθανό να υπονομευθεί από τις δικαστικές έρευνες που διεξάγονται εις βάρος του πατέρα του και του υπουργού Αθλητισμού και βασικού συνεργάτη του Λούκα Λότι, αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg».

Ο πατέρας του τέως πρωθυπουργού, επιχειρηματίας Τιτσιάνο Ρέντσι, ανακρίθηκε χθες από την εισαγγελία της Ρώμης, σε σχέση με την έρευνα που διεξάγεται εις βάρος του για «συμμετοχή σε αθέμιτη άσκηση επιρροής» αναφορικά με τις προμήθειες του ιταλικού Δημοσίου και τις εταιρείες που παίρνουν μέρος στους μειοδοτικούς διαγωνισμούς για την ανάθεση κρατικών εργολαβιών. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, ο Ρέντσι κατηγορείται ότι είχε προβεί σε συμφωνία με τον Ναπολιτάνο επιχειρηματία Αλφρέντο Ρομέο, ο τελευταίος να του παραχωρεί συγκεκριμένο χρηματικό ποσό μηνιαίως και εκείνος σε αντάλλαγμα να μεσολαβήσει ώστε ο Ρομέο να εξασφαλίσει ορισμένες κρατικές εργολαβίες.

Εντούτοις, ο Τιτσιάνο Ρέντσι αρνείται τις κατηγορίες, ισχυριζόμενος ότι δεν έχει διαπράξει κανένα αδίκημα και δεν είχε ουδέποτε κανένα χρηματικό όφελος.

Ωστόσο, ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων της έρευνας, η υπόθεση αυτή σε συνδυασμό με τις κατηγορίες εις βάρος του Λότι μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στον Ρέντσι, ο οποίος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος στις 30 Απριλίου σε μια ατμόσφαιρα εσωκομματικού διχασμού. «Εφόσον η έρευνα συνεχιστεί, θα πλήξει σίγουρα τους στόχους του Ματέο Ρέντσι, ακόμη και αν ο ίδιος δεν έχει καμία σχέση με την όλη υπόθεση», ανέφερε ο Σέρτζιο Φαμπρίνι, επικεφαλής του School of Government του Πανεπιστημίου Luiss της Ρώμης, τονίζοντας ότι «αυτή είναι η πιο κρίσιμη στιγμή της πολιτικής του καριέρας». Αναφορικά με τον Λότι, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο υπουργός Αθλητισμού φέρεται να αποκάλυψε στον υπεύθυνο της Κρατικής Υπηρεσίας Προμηθειών της Ιταλίας ότι οι αστυνομικές αρχές, έχοντας δικαστική εντολή, είχαν τοποθετήσει κοριούς στο γραφείο του. Παρότι ο ίδιος δηλώνει απόλυτα αθώος, το Κίνημα Πέντε Αστέρων αποφάσισε να καταθέσει «πρόταση δυσπιστίας» εις βάρος του, με την κοινοβουλευτική «θωράκισή» του να είναι εξαιρετικά δύσκολη υπό τις παρούσες συνθήκες, κυρίως λόγω της πρόσφατης διάσπασης του Δημοκρατικού Κόμματος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή