«Νόμοι οδηγούν εκ νέου στη θυματοποίηση γυναικών»

«Νόμοι οδηγούν εκ νέου στη θυματοποίηση γυναικών»

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Ουσιαστική ασυλία από την επιβολή των προβλεπόμενων ποινών απολαμβάνουν σε κάποιες περιπτώσεις καταδικασθέντες βιαστές σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Σερβία, η Ρωσία και η Ταϊλάνδη, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης Equality Now.

Ο βιασμός, η απαρατήρητη «επιδημία» που πλήττει εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο, δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά από την ποινική Δικαιοσύνη, δίνοντας τη δυνατότητα στον δράστη να αποφύγει κάθε ποινή, εφόσον παντρευτεί το θύμα του. Τέτοιοι νόμοι, επισημαίνει η οργάνωση στην έκθεσή της, αποστέλλουν μήνυμα ότι ο βιασμός δεν αποτελεί σοβαρό αδίκημα, μεταθέτοντας μάλιστα το στίγμα από τον θύτη στο θύμα.

Ποσοστό 35% των γυναικών σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ 120 εκατομμύρια παιδιά «υποχρεώθηκαν σε σεξουαλικές πράξεις ή διείσδυση».

Την ίδια ώρα, ο βιασμός μιας γυναίκας –ή ενός κοριτσιού– από τον σύζυγό της είναι νόμιμος σε 73 κράτη-μέλη του ΟΗΕ.

«Το μήνυμά μας προς τις κυβερνήσεις του κόσμου είναι ότι οφείλουν να αναθεωρήσουν τη νομοθεσία και την πολιτική τους, έτσι ώστε να δώσουν τέλος στις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών. Τα κράτη πρέπει να συνεργασθούν με γυναικείες οργανώσεις, με ομάδες θυμάτων και να μάθουν έτσι να σέβονται τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών», λέει η συντάκτρια της μελέτης και επικεφαλής της οργάνωσης Equality Now Αντόνια Κέρκλαντ.

Η συντάκτρια της μελέτης εκτιμά ότι οι χειρότεροι νόμοι είναι εκείνοι που επιτρέπουν σε βιαστές και δράστες σεξουαλικής κακοποίησης να αποφεύγουν τις ποινές, εφόσον παντρευτούν τα θύματά τους. «Οι νόμοι αυτοί προάγουν τη βία και οδηγούν εκ νέου στη θυματοποίηση των γυναικών», λέει η κ. Κέρκλαντ.

Η έκθεση καταγράφει νόμους και πρακτικές οι οποίες παρεμποδίζουν τη δικαστική έρευνα περιστατικών σεξουαλικής βίας, απαιτώντας καταθέσεις μαρτύρων και επιβάλλοντας από το θύμα να αποδείξει την αλήθεια των καταγγελιών του. Χώρες όπως το Μαρόκο, η Ισπανία και το Λουξεμβούργο εφαρμόζουν τέτοιες πρακτικές. Σε 15 από τις 82 χώρες της μελέτης, όπως στο Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ιορδανία, τη Νιγηρία και το Πακιστάν, ο βιασμός αντιμετωπίζεται από τη Δικαιοσύνη ως ηθικό ζήτημα και όχι βίαιη πράξη.

Η οργάνωση Equality Now πρόκειται να καταθέσει αίτημα στο Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον Ιούνιο, ζητώντας από τον οργανισμό να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Περιορισμοί

Σε πρόσφατη μελέτη της, η Παγκόσμια Τράπεζα διαπίστωσε ότι 155 από 173 χώρες που συμμετείχαν σε σχετική μελέτη διαθέτουν νόμους με στόχο τον περιορισμό των οικονομικών ευκαιριών των γυναικών, με τη Μέση Ανατολή και την Αφρική να επιβάλλουν τους περισσότερους περιορισμούς στην εργασία και την ελεύθερη μετακίνηση γυναικών.

Σύμφωνα με τους Βιώσιμους Αναπτυξιακούς Στόχους του ΟΗΕ, που εγκρίθηκαν από την ολομέλεια του οργανισμού το 2015, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών του ΟΗΕ δεσμεύθηκαν να δώσουν τέλος στη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2030.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή