ΚΟΣΜΟΣ

Wikileaks: Κυβερνο-όπλα μέσω συσκευών Apple και Android χρησιμοποιούσε η CIA

wikileaks-kyverno-opla-meso-syskeyon-apple-kai-android-chrisimopoioyse-i-cia-2178767

Χιλιάδες ντοκουμέντα τα οποία υποστηρίζει ότι προέρχονται από τη CIA και, όπως αναφέρει, αποκαλύπτουν χρήση κυβερνο-όπλων για παρακολουθήσεις ακόμη και μέσω ηλεκτρονικών συσκευών που χρησιμοποιούν καθημερινά οι πολίτες, έφερε στο φως την Τρίτη ο ιστότοπoς Wikileaks.

Οπως αναφέρει το Associated Press, δεν έχει ακόμη επαληθευθεί αν τα στοιχεία είναι αυθεντικά, ενώ η ίδια η CIA αρνήθηκε να τοποθετηθεί επίσημα επί του δημοσιεύματος.  Πάντως, αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα σηματοδοτεί ακόμη ένα σημαντικό πλήγμα της Wikileaks και των «συμμάχων» της απέναντι στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα υποστηρίζονται από τον ιστότοπο, η CIA φέρεται να χρησιμοποιούσε κατασκοπευτικό κακόβουλο λογισμικό που ήταν σχεδιασμένο να προσβάλει προϊόντα τεχνολογικών κολοσσών όπως η Samsung και η Apple, «εισβάλλοντας» σε «έξυπνες» τηλεοράσεις και μετατρέποντάς τις σε μικρόφωνα, αλλά και προβαίνοντας σε υποκλοπές δεδομένων, μηνυμάτων και ηχητικών αρχείων από συσκευές με λειτουργικό σύστημα iOS και Android.

Ακόμη, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η αμερικανική υπηρεσία φέρεται να χρησιμοποιούσε το προξενείο των ΗΠΑ στη Φρανκφούρτη ως μυστική βάση, για επιθέσεις χάκερ.

Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρεται, η CIA βρισκόταν σε στενή συνεργασία και με τη βρετανική MI5.