Σε κρίσιμη καμπή οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ

Σε κρίσιμη καμπή οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο μόλις ημέρες μετά τη συνάντηση των στρατιωτικών ηγετών Τουρκίας, ΗΠΑ και Ρωσίας στην Αττάλεια, οι προσδοκίες για συντονισμό των τριών δυνάμεων στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία συρρικνώνονται, καθώς οι διαφωνίες γύρω από το Κουρδικό απειλούν να φέρουν σε μετωπική σύγκρουση την Αγκυρα με την Ουάσιγκτον.

Με δηλώσεις του σε ξένους δημοσιογράφους που επισκέπτονται την Αγκυρα, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρή βλάβη εάν οι Αμερικανοί περιλάβουν την ένοπλη δύναμη των Κούρδων της Συρίας (YPG) στην εκστρατεία για την ανακατάληψη της συριακής πόλης Ράκα από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. «Αν οι ΗΠΑ προτιμήσουν μια τρομοκρατική οργάνωση έναντι της Τουρκίας στην πάλη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, αυτό θα είναι δική τους επιλογή», δήλωσε ο κ. Γιλντιρίμ.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του δεν θα διστάσουν να πλήξουν τους μαχητές της YPG, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, αν δεν απομακρυνθούν από την πόλη Μανμπίτζ, στη βόρεια Συρία. Ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος απέφυγε να δώσει καταληκτική ημερομηνία, εν είδει τελεσίγραφου, επανέλαβε ότι είναι απολύτως κρίσιμο ζήτημα για την Τουρκία να αποτρέψει τη δημιουργία ενιαίας κουρδικής οντότητας στον συριακό Βορρά με την ενοποίηση των καντονίων του Κομπάνι και του Αφρίν, ανατολικά και δυτικά του Ευφράτη.

Με την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» και την κατάληψη της πόλης Αλ Μπαμπ, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δημιούργησαν μια «σφήνα» ανάμεσα στις δύο περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι. Η κατάληψη και του Μανμπίτζ, το οποίο ελέγχει η ΥPG αφ’ ης στιγμής απελευθέρωσε την πόλη από το Ισλαμικό Κράτος, αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του τουρκικού σχεδίου.

Ωστόσο, Ρωσία και ΗΠΑ κινητοποιούνται για να αποτρέψουν την επαπειλούμενη επίθεση της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων. Με παρέμβαση της Μόσχας, οι Κούρδοι επέτρεψαν στον κυβερνητικό στρατό του προέδρου Ασαντ να αναλάβει τη φρούρηση της πόλης, ενώ οι Αμερικανοί έστειλαν ίλη πυροβολικού, η οποία αναπτύχθηκε πέριξ και στο εσωτερικό του Μανμπίτζ.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, οι Αμερικανοί σέβονται μεν τις ανησυχίες των Τούρκων, αλλά δεν συμμερίζονται την άποψή τους πως η YPG και ο πολιτικός φορέας που τη στηρίζει, το συροκουρδικό κόμμα PYD, είναι τρομοκρατικές οργανώσεις. Αντίθετα, ο κ. Τόνερ έπλεξε το εγκώμιο της YPG και των Δημοκρατικών Συριακών Δυνάμεων (SDF) στις οποίες έχει ενταχθεί, ως αξιόπιστων στηριγμάτων στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ο Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε πάντως ότι οι ΗΠΑ θεωρούν πάντα το αυτονομιστικό ΡΚΚ των Κούρδων της Τουρκίας τρομοκρατική οργάνωση.

Εντονη αντίδραση

Η τοποθέτηση Τόνερ προκάλεσε έντονη αντίδραση από την πλευρά του Ιμπραήμ Καλίν, εκπροσώπου Τύπου του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. «Το να προσπαθεί κανείς να καταπολεμήσει το τρομοκρατικό Ισλαμικό Κράτος στηριγμένος σε άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως οι YPG-PYD, που αποτελούν παρακλάδια του ΡΚΚ, είναι σαν να πυροβολεί το πόδι του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός σμήναρχος Τζον Ντόριαν, εκπρόσωπος των συμμαχικών δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στη Συρία, δήλωσε ότι οι Κούρδοι μαχητές και ευρύτερα οι δυνάμεις των SDF θα πάρουν μέρος στην εκστρατεία για την απελευθέρωση της Ράκα, αν και όχι στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Ο Αμερικανός αξιωματούχος προσέθεσε ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στην ίδια εκστρατεία είναι «ανοιχτό ζήτημα». Ωστόσο, ο εκπρόσωπος των SDF, Ταλάλ Σίλο, απέκλεισε συμμετοχή της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας τα στρατεύματά της που βρίσκονται στη Συρία «δύναμη κατοχής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή