Σε πολύ φιλικό κλίμα Πούτιν – Ερντογάν

Σε πολύ φιλικό κλίμα Πούτιν – Ερντογάν

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποδέχθηκε χθες στη Μόσχα τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για συνομιλίες που αφορούν κυρίως τη Συρία, στην οποία τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία έχουν κάνει μεσολαβητικές προσπάθειες για συνεννόηση των δύο κύριων πλευρών του εμφυλίου και κινήσεις για συντονισμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Στα μέχρι τώρα κοινά επιτεύγματά τους περιλαμβάνεται η μεσολάβηση για ανακωχή τον Δεκέμβριο, η οποία βοήθησε να μειωθούν οι εχθροπραξίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, και η προώθηση των δύο γύρων συνομιλιών μεταξύ του προέδρου Ασαντ και των αντιπάλων του, οι οποίοι θα ακολουθηθούν από έναν τρίτο γύρο την επόμενη εβδομάδα. «Δουλεύουμε δραστήρια για την επίλυση των πιο οξέων κρίσεων, με πρώτη από όλες αυτή της Συρίας», δήλωσε ο Πούτιν, καθώς χαιρετούσε τον Ερντογάν στην αρχή των συνομιλιών και προσέθεσε πως είναι πολύ ικανοποιημένος, παρότι λίγοι το περίμεναν, που οι στρατοί και οι ειδικές υπηρεσίες των δύο χωρών «έχουν εδραιώσει τόσο αποτελεσματική και στενή επαφή».

Επιπλέον, εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός πως η Ρωσία και η Τουρκία έχουν συντονίσει τις επιχειρήσεις τους κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, το οποίο αντιμετωπίζει σημαντική μείωση της εδαφικής ισχύος του. Ωστόσο, τον προηγούμενο μήνα οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάστηκαν για μία ακόμη φορά, καθώς μια ρωσική αεροεπιδρομή σκότωσε κατά λάθος τρεις Τούρκους στρατιώτες, γεγονός που παρ’ όλα αυτά δεν ζημίωσε τη στρατιωτική συνεργασία.

Για την ενίσχυση της τελευταίας έγινε άλλη μία προσπάθεια νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Τουρκίας στη Συρία να συναντώνται στην τουρκική πόλη Αττάλεια, σε μία προφανή κίνηση να διευκολύνουν τη συνεργασία τους και να μειώσουν την αμοιβαία καχυποψία μεταξύ των αντιπολιτευτικών δυνάμεων που στηρίζει η Τουρκία, των κουρδικών που στηρίζουν οι ΗΠΑ και των κυβερνητικών που στηρίζει η Ρωσία, καθώς όλες προελαύνουν εναντίον της Ράκα, της ντε φάκτο πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους.

Μολαταύτα, η σημερινή στενή συνεργασία των δύο χωρών στο μέτωπο της Συρίας δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς χρειάστηκε οξεία μεταστροφή και από τις δύο πλευρές, οι οποίες στήριζαν αντίθετες πλευρές στον συριακό εμφύλιο από την έναρξή του.

Η κορύφωση των κακών σχέσεών τους ήρθε τον Νοέμβριο του 2015, με την πτώση ενός ρωσικού βομβαρδιστικού αεροπλάνου από ένα τουρκικό μαχητικό στα σύνορα της Συρίας, η οποία έφερε τις δύο χώρες στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης και οδήγησε τη Ρωσία στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία, κάτι που ωστόσο άλλαξε με την επίσημη συγγνώμη του προέδρου Ερντογάν, η οποία οδήγησε στην αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών. «Είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε τις σχέσεις μας να αναθερμαίνονται με τόσο γοργούς ρυθμούς», ανέφερε ο πρόεδρος Πούτιν, σχολιάζοντας τη σταδιακή βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

Με τη σειρά του, ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλεσε τον Πούτιν «αγαπητό του φίλο» και παρακίνησε τη Ρωσία να αποσύρει όλες τις οικονομικές κυρώσεις που πλήττουν ακόμη την τουρκική οικονομία, καθώς το Κρεμλίνο τις αποσύρει σταδιακά, ενώ έκανε λόγο και για επαναφορά του καθεστώτος ελεύθερης βίζας μεταξύ των δύο χωρών και αύξηση του αριθμού των εμπορικών πτήσεων.

Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η αμοιβαία συνεργασία για τη δημιουργία ενός ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου και ενός πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία βρίσκεται και πάλι σε καλό δρόμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή