Ο δήμαρχος του Ρίο απουσίαζε από το καρναβάλι

Ο δήμαρχος του Ρίο απουσίαζε από το καρναβάλι

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ. Σε αδιανόητη κίνηση προχώρησε την περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος του Ρίο ντε Τζανέιρο, Μαρσέλο Κριβέλα, αρνούμενος να παραστεί στο θρυλικό καρναβάλι της πόλης. Με την απόφασή του αυτή, ο συνταξιούχος επίσκοπος της εκκλησίας της Πεντηκοστής αποκάλυψε το βαθύ ρήγμα και τις αντιθέσεις που χαρακτηρίζουν την κοινωνία του Ρίο. Παρά τη γνωστή ανεκτικότητα της βραζιλιάνικης κοινωνίας, η ολοένα και αυξανόμενη κοινότητα των Ευαγγελικών εκφράζει ανοικτά την απέχθειά της προς τον βακχικό χαρακτήρα του καρναβαλιού. Η ανήκουστη απόφαση του Κριβέλα να μην παρακολουθήσει το καρναβάλι απασχόλησε το Ρίο, επισκιάζοντας ακόμη και τις ίδιες τις τελετές. Την ίδια στιγμή, τα δύο ατυχήματα που προκάλεσαν τον τραυματισμό πληρωμάτων αρμάτων της παρέλασης του καρναβαλιού έκαναν πολλούς να κατηγορήσουν τον Κριβέλα, λέγοντας ότι εάν ο δήμαρχος ασχολείτο λίγο περισσότερο με το καρναβάλι, αυτά δεν θα είχαν συμβεί. «Η σημαντικότερη αποστολή για έναν δήμαρχο του Ρίο είναι να παρακολουθεί στενά τι συμβαίνει στο καρναβάλι. Τα πρόσφατα ατυχήματα οφείλονται σε έλλειψη ελέγχου από τις δημοτικές αρχές», έγραψε ο αρθρογράφος της εφημερίδας Folha de S. Paulo, Αλβάρο Κόστα ε Σίλβα.

Η αμηχανία ενός Πεντηκοστιανού δημάρχου απέναντι στο καρναβάλι θεωρείται, ωστόσο, αναμενόμενη από τους δημότες. Κάτοικοι του Ρίο αναρωτιούνταν αστειευόμενοι εάν ο Κριβέλα θα δεχόταν να φωτογραφηθεί δίπλα σε ημίγυμνες χορεύτριες ή πάνω σε άρματα, εμπνευσμένα από αφρικανικές ειδωλολατρικές θρησκείες, όπως το Καντομπλέ και η Ουμπάντα. «Οταν διάβασα ότι ο δήμαρχος δεν θα ερχόταν στο καρναβάλι, ήταν σαν να μας έλεγε ότι οι 70.000 θεατές στο Σαμπαδρόμιο και τα εκατομμύρια που βγαίνουν στον δρόμο είμαστε κακοί γιατί μας αρέσει το καρναβάλι. Θα έπρεπε να είναι καλύτερος οικοδεσπότης», λέει η 18χρονη Κάρλα Φεράζ.

Σε εκτενή ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα, ο Κριβέλα είπε ότι αποφάσισε να μη συμμετέχει στο καρναβάλι «γιατί στην περίπτωσή μου αυτό θα ήταν δημαγωγικό. Οι δημότες του Ρίο απορρίπτουν έναν δήμαρχο που φοράει μάσκα, ακόμη και κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού». Ο δήμαρχος επέμεινε ότι, κατά τη διάρκεια των εορτασμών, αφιερώθηκε σε θέματα ασφάλειας των τελετών και ότι η ομάδα του προχώρησε στην αλλαγή των κανονισμών, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά ατυχήματα.

Η επιτυχία του Κριβέλα οφείλεται στη ραγδαία άνοδο των ευαγγελικών εκκλησιών στη Βραζιλία. Ποσοστό 22% των κατοίκων της χώρας δηλώνουν ευαγγελικοί χριστιανοί, από 5% το 1970. Στο Κογκρέσο, το «ευαγγελικό μπλοκ» αντιπροσωπεύει ποσοστό 20% των εδρών, ενώ η επιρροή του υπήρξε καθοριστική στην καθαίρεση της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, πέρυσι.

Πολλοί Βραζιλιάνοι, όμως, απορρίπτουν τους Ευαγγελικούς, θεωρώντας τους υπερβολικά αυστηρούς και παράταιρους στον χαλαρό τρόπο ζωής. Το βράδυ της τελευταίας Παρασκευής του καρναβαλιού, οι διοργανωτές της τελετής παράδοσης του κλειδιού της πόλης στον «βασιλιά Μόμο» καθυστέρησε επί ώρες, καθώς ο Κριβέλα δεν εμφανίσθηκε, στέλνοντας αντ’ αυτού τον αντιδήμαρχο τουρισμού, ο οποίος έφθασε στο Σαμπαδρόμιο με δύο ώρες καθυστέρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή