Συνάντηση Πούτιν με Ερντογάν

Συνάντηση Πούτιν με Ερντογάν

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν είχε την Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στη Μόσχα, με αντικείμενο την προώθηση της διμερούς συνεργασίας στον ενεργειακό και εμπορικό τομέα και τον συντονισμό των ενεργειών στη Συρία.

«Συνεργαζόμαστε για να επιλύσουμε τις πιο οξείες κρίσεις, πρώτα απ’ όλα στη Συρία», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Σημειώνω με μεγάλη ικανοποίηση κάτι που λίγοι περίμεναν, πόσο αποτελεσματικές και στενές επαφές μεταξύ τους έχουν αποκτήσει οι ένοπλες δυνάμεις και οι μυστικές υπηρεσίες μας». Ο Πούτιν σημείωσε ότι η συνεργασία Μόσχας, Αγκυρας και Τεχεράνης ήταν αυτή που επέτρεψε την επίτευξη εκεχειρίας στη Συρία, ενώ εμφανίστηκε θετικός απέναντι στη συμμετοχή και των ΗΠΑ στην εξεύρεση λύσης στη Συρία. Στις αρχές της εβδομάδας, ανώτατοι αξιωματικοί από τη Ρωσία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ είχαν συναντηθεί στην Αττάλεια της Τουρκίας για να συντονίσουν την επέμβασή τους στη Συρία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Κάποιες προστριβές παρέμειναν, ιδιαίτερα σε σχέση με την πόλη Μανμπίζ. Η Τουρκία επανέλαβε την Παρασκευή ότι διεκδικεί ρόλο στην Μανμπίζ, η οποία όμως, μετά την ήττα των τζιχαντιστών, ελέγχεται από τους Κούρδους του YPG, που λειτουργούν υπό την καθοδήγηση Αμερικανών συμβούλων. Η υπαρξιακή αγωνία της Τουρκίας στην περιοχή υποκινείται από τον φόβο ίδρυσης κουρδικής οντότητας στο έδαφος της Συρίας, στα σύνορα των κουρδικών επαρχιών της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Ως προς τη διμερή συνεργασία με τη Ρωσία στους υπόλοιπους τομείς, η Μόσχα ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών για την κατασκευή του πρώτου τουρκικού πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου, η οποία στο παρελθόν είχε εγκαταλειφθεί λόγω ανησυχιών για τη σεισμικότητα της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή