ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Υπό έρευνα και ο Μακρόν

Γαλλία: Υπό έρευνα και ο Μακρόν

Η γαλλική δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του Εμανουέλ Μακρόν, του ανεξάρτητου υποψηφίου για την προεδρία της Γαλλίας, για να εξακριβωθεί αν επέδειξε εύνοια σε μια εταιρεία σε ένα ταξίδι που πραγματοποίησε τον Ιανουάριο του 2016 στο Λας Βέγκας, όταν ήταν υπουργός Οικονομίας.

Η έρευνα αυτή ξεκίνησε την Δευτέρα, ανέφερε μια δικαστική πηγή, μετά την υποβολή μιας έκθεσης της Γενικής Επιθεώρησης Οικονομικών.

Με βάση την έκθεση υπάρχουν υπόνοιες ότι ο Μακρόν ευνόησε την εταιρεία Havas, όταν της ανέθεσε χωρίς να προηγηθεί διαγωνισμός να οργανώσει μια συνάντηση με Γάλλους επιχειρηματίες κατά τη διάρκεια μιας έκθεσης ηλεκτρονικών στο Λας Βέγκας.

Σύμφωνα με τη σατιρική εφημερίδα Le Canard Enchaîné που είχε αποκαλύψει αυτήν την υπόθεση, το κόστος της δεξίωσης έφτασε τα 381.759 ευρώ. Από το ποσό αυτό, οι 100.000 ευρώ δόθηκαν μόνο για την ενοικίαση της αίθουσας του ξενοδοχείου.

Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι το μεγάλο φαβορί για την προεδρία της Γαλλίας στις επικείμενες εκλογές, αρνείται κάθε ευθύνη στην υπόθεση αυτή. «Το υπουργείο μου, όταν ήμουν υπουργός, τηρούσε πάντα τους κανονισμούς όσον αφορά τους διαγωνισμούς» διαβεβαίωσε πρόσφατα. Να σημειωθεί πάντως ότι πολλοί συνεργάτες του στο υπουργείο ήταν πρώην υπάλληλοι της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Havas.