ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Ο πρωθυπουργός Λι ζήτησε μια σταθερή και ενωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση

kina-o-prothypoyrgos-li-zitise-mia-statheri-kai-enomeni-eyropaiki-enosi-2180089

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ εξέφρασε σήμερα την πίστη του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας μια ενωμένη, ευημερούσα και σταθερή Ευρώπη εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για τις επιπτώσεις του Brexit και της ανόδου του εθνικισμού.

Μιλώντας στην ετήσια συνέντευξη Τύπου που δίνει μετά το πέρας της ετήσιας συνεδρίασης του κινεζικού κοινοβουλίου, ο Λι δήλωσε ότι η χώρα του στηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

«Είμαι αισιόδοξος για τις προοπτικές της ΕΕ και είμαστε αισιόδοξοι για τις προοπτικές ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε προειδοποιήσει τον Φεβρουάριο ότι, μετά το Brexit και την άνοδο του εθνικισμού, η ΕΕ είναι αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην 60χρονη ιστορία της, σε συνδυασμό με μια διεκδικητική Κίνα, μια επιθετική Ρωσία και τις ανησυχητικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Λι τόνισε εξάλλου ότι η Κίνα δεν επιθυμεί έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και κάλεσε να υπάρξουν συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος.

«Δεν θέλουμε να δούμε να ξεσπά εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο κρατών. Αυτό δεν θα έκανε πιο δίκαιο το εμπόριό μας», πρόσθεσε.

«Στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, οι σινοαμερικανικές σχέσεις προχώρησαν μπροστά παρά τα σκαμπανεβάσματα. Οπότε είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της σχέσης αυτής, όποιος κι αν εκλεγεί» στην προεδρία των ΗΠΑ, κατέληξε ο Λι.

Όχι σε υποτίμηση του Γουαν

Ο Λι Κετσιάνγκ δήλωσε επίσης ότι δεν θα υποτιμηθεί το γιουάν προκειμένου να ενισχύθούν οι εξαγωγές της Κίνας.

Πέρυσι, υπήρξε κάποια αστάθεια στη διεθνή αγορά συναλλάγματος και κάποια μεγάλα νομίσματα υποτιμήθηκαν έναντι του δολαρίου, δήλωσε ο Λι σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της ετήσιας συνεδρίασης του κινεζικού κοινοβουλίου. Πρόσθεσε ότι η υποτίμηση του γιουάν έναντι του δολαρίου ήταν μέτρια.

Η Κίνα δεν προτίθεται να υποτιμήσει το νόμισμά της για να ενισχύσει τις εξαγωγές καθώς η κίνηση αυτή δεν θα ωφελήσει τον μετασχηματισμό και την αναβάθμιση των επιχειρήσεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Η χώρα δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε κάποιον εμπορικό πόλεμο, καθότι αυτό δεν είναι καλό για τη σταθερότητα του παγκόσμιου εμπορίου και τα συναλλαγματικά συστήματα, πρόσθεσε.

Η Κίνα θα συνεχίσει να προωθεί τη μεταρρύθμιση του μηχανισμού που καθορίζει τη συναλλαγματική ισοτιμία και θα ακολουθήσει ένα συστημα ελεγχόμενα κυμαινόμενης ισοτιμίας που θα καθορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση στην αγορά. Η Κίνα κατάφερε να διατηρήσει γενικά σταθερή τη συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν σε εύλογο επίπεδο, χάρη στα υγιή οικονομικά θεμελιώδη, δήλωσε ο Λι. «Άρα πιστεύουμε ότι η Κίνα θα είναι σε θέση να συνεχίσει να συνεισφέρει στη σταθερότητα του παγκόσμιου συστήματος συναλλάγματος», δήλωσε ο Λι.

Η Κίνα συνεχίζει να έχει τα υψηλότερα συναλλαγματικά διαθέσιμα στον κόσμο, που επαρκούν για να καλύψουν τις εισαγωγές και την αποπληρωμή του βραχυπρόθεσμου χρέους, πρόθεσε. «Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας είναι πολύ πάνω από τα διεθνή πρότυπα», δήλωσε ο Λι.