ΚΟΣΜΟΣ

Ολάντ, Μέρκελ κατά Tούρκου προέδρου για ναζί

17s10tsv
17s8germanchanc

ΠΑΡΙΣΙ. Ανεπίτρεπτη χαρακτήρισαν χθες την τακτική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προβαίνει σε άστοχες ιστορικές αναλογίες με θέμα τον ναζισμό, για να επικρίνει τη Γερμανία και άλλες χώρες, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ.

Σε κοινό τους ανακοινωθέν, χθες, οι δύο ηγέτες αναφέρουν ότι συζήτησαν το θέμα, με τον πρόεδρο Ολάντ να υπογραμμίζει ότι η Γαλλία εξέφρασε τη συμπαράστασή της προς τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που χαρακτηρίσθηκαν ναζιστικές ή φασιστικές από την τουρκική κυβέρνηση. Ο κ. Ολάντ επισήμανε τη συμφωνία του με την κ. Μέρκελ, που ανακοίνωσε ότι κάθε μελλοντική τουρκική προεκλογική εκδήλωση σε Γαλλία και Γερμανία θα επιτραπεί, εφόσον υπακούει στη γαλλική και γερμανική νομοθεσία.

Σε χθεσινή ομιλία του στην επαρχία του Σαγγάριου στη βορειοδυτική Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Ντροπή στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κάτω οι ευρωπαϊκές αξίες, οι αρχές και η δικαιοσύνη τους! Πυροδότησαν διένεξη μεταξύ του σταυρού και της ημισελήνου, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση». Ο Τούρκος πρόεδρος καταδίκασε για μία ακόμη φορά την ολλανδική κυβέρνηση, λέγοντας ότι ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε έχει απολέσει οριστικά τη φιλία της Αγκυρας.

Τον εριστικό τόνο του προέδρου Ερντογάν υιοθέτησε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε ότι τις ρατσιστικές και μισαλλόδοξες απόψεις του ακροδεξιού Ολλανδού υποψηφίου Χερτ Βίλντερς μοιράζονται όλα τα κόμματα στις εκλογές της χώρας.

«Ολα τα κόμματα στις ολλανδικές εκλογές είναι τα ίδια. Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ του τρόπου σκέψης του Βίλντερς και των Σοσιαλδημοκρατών στην Ολλανδία. Ολοι σκέφτονται το ίδιο και αυτός ο τρόπος σκέψης οδηγεί την Ευρώπη στον γκρεμό. Πολύ σύντομα, θρησκευτικοί πόλεμοι πρόκειται να ξεσπάσουν στην Ευρώπη», είπε ο κ. Τσαβούσογλου, μιλώντας στην Αττάλεια.