Καναδάς: Σε αγκάθι μετατρέπεται το μεταναστευτικό για την κυβέρνηση Τριντό

Καναδάς: Σε αγκάθι μετατρέπεται το μεταναστευτικό για την κυβέρνηση Τριντό

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν οι μισοί Καναδοί επιθυμούν να απελαθούν όλοι όσοι εισέρχονται παράνομα στον Καναδά περνώντας τα σύνορα των ΗΠΑ, ενώ ένα ανάλογο ποσοστό αποδοκιμάζει τον τρόπο που ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό χειρίζεται το ζήτημα της εισροής μεταναστών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Ipsos για λογαριασμό του δικτύου Reuters που δημοσιεύτηκε σήμερα, Δευτέρα.   

Τέσσερις στους δέκα ερωτώμενους δήλωσαν ότι οι μεταναστευτικές ροές θα μπορούσαν να καταστήσουν τον Καναδά μια «λιγότερο ασφαλή» χώρα, γεγονός που καταδεικνύει το πολιτικό ρίσκο που έχει να αντιμετωπίσει η φιλελεύθερη κυβέρνηση του Τριντό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 46% των Καναδών αισθάνεται ότι η εισροή μεταναστών δεν θα έχει αντίκτυπο στην ασφάλεια της χώρας, ενώ το 41% πιστεύει ότι η χώρα θα καταστεί λιγότερο ασφαλής. Την ίδια στιγμή, το 46% των ερωτηθέντων διαφωνεί με τον τρόπο που η κυβέρνηση Τριντό διαχειρίζεται το ζήτημα, 37% συμφωνεί ενώ το 17% δεν δύναται να απαντήσει θετικά ή αρνητικά. Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο, το 59% επιδοκίμαζε την στάση του Τριντό, με το υπόλοιπο 41% να την απορρίπτει ως λανθασμένη.

Ο Τριντό δεν φαίνεται ωστόσο να απειλείται άμεσα, καθώς η επόμενη εκλογική αναμέτρηση στη χώρα θα διεξαχθεί εντός του 2019. Το γραφείο του Τριντό αρνήθηκε να σχολιάσει τα ευρήματα της έρευνας, ενώ το ίδιο έπραξε και η αντιπολίτευση.

Η καναδική κυβέρνηση έθεσε ως όριο για τους εισερχόμενους μετανάστες τα 300,000 άτομα για το 2017, ή αλλιώς λίγο κάτω από το 1% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2016. Αντίστοιχα μείωσε τον στόχο για τους πρόσφυγες που προορίζονται για επανεγκατάσταση στους 25,000 από τους 44,800 που ήταν για το 2016, μια χρονιά κατά την οποία η χώρα υπεδέχθη 25,000 πρόσφυγες από τη Συρία.

Η ολοένα και αυξανόμενη ροή εκατοντάδων μεταναστών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή  που αναζητούν άσυλο στον Καναδά τους τελευταίους μήνες, αποτελεί ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο ζήτημα για τον Καναδά. Εδώ και δεκατίες, ο Καναδάς ακολουθεί μια πολιτική υποστήριξης και ενθάρρυνσης της νόμιμης μετανάστευσης στη χώρα, πολιτική η οποία χαίρει ευρείας αποδοχής. Ωστόσο οι πρόσφατες ροές παράνομης μετανάστευσης στην επικράτεια του Καναδά έχουν ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση Τριντό. Σε κάθε εμφάνισή του στο Κοινοβούλιο δέχεται σχετικές ερωτήσεις τόσο από εκπροσώπους της αριστεράς που επιθυμούν να επιτραπεί η είσοδος σε ακόμα περισσότερους αιτούντες για άσυλο, όσο και από δεξιούς πολιτικούς που επισημαίνουν τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει για τη χώρα η ανεξέλεγκτη μετανάστευση.

Οι Καναδοί σύμφωνα με την έρευνα εμφανίζονται εξίσου ανήσυχοι για το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης με τους Αμερικανούς γείτονές τους, καθώς περίπου 48% των πολιτών υποστηρίζει την απέλαση όσων ζουν στην χώρα παράνομα.

Σε σχετική ερώτηση για τις πρόσφατες διελεύσεις μεταναστών από τα σύνορα των ΗΠΑ, ο ίδιος αριθμός ερωτηθέντων υποστήριξε ότι η χώρα τους θα πρέπει «να στείλει τους μετανάστες αυτούς πίσω στις ΗΠΑ». Αντίθετα, 36% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο Καναδάς θα πρέπει να «αποδεχθεί αυτούς τους μετανάστες» και να τους επιτρέψει να ζητήσουν άσυλο.

Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη πρόεδρος με την υπόσχεση να αυξήσει τις απελάσεις παρανόμων μεταναστών, το 50% των πολιτών είναι υπέρ της «αύξησης των απελάσεων», σύμφωνα με αντίστοιχη έρευνα που πραγματοποιήθηκε για της Ηνωμένες Πολιτείες κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Μετανάστες που βρίσκονται παράνομα αυτή τη στιγμή στον Καναδά, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters δήλωσαν ότι προηγουμένως ζούσαν νόμιμα στις ΗΠΑ και είχαν υποβάλει αιτήσεις για άσυλο εκεί. Ωστόσο αποφάσισαν να διαφύγουν στον Καναδά, από φόβο μήπως υποστούν τις συνέπειες της σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής του νέου προέδρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή