«H Μόσχα δεν επιθυμεί νέα βάση στη Συρία»

«H Μόσχα δεν επιθυμεί νέα βάση στη Συρία»

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμη στρατιωτική βάση θα δημιουργήσει η Ρωσία στη Συρία, ύστερα από συμφωνία με το κουρδικό κόμμα PYD. Σε αντάλλαγμα, Ρώσοι στρατιωτικοί θα εκπαιδεύσουν την κουρδική πολιτοφυλακή YPG στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό υποστήριξε χθες, με γραπτή δήλωσή του, ο Ρεντούρ Ξελίλ, εκπρόσωπος Τύπου της YPG.

Ο Κούρδος αξιωματούχος υποστήριξε ότι ρωσικά στρατεύματα έφθασαν ήδη στο Τζανταρίς, όπου πρόκειται να δημιουργηθεί η νέα ρωσική βάση. Το Τζανταρίς βρίσκεται στο υπό κουρδικό έλεγχο καντόνι του Αφρίν, στη βόρεια Συρία.

Λίγες ώρες αργότερα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας εξέδωσε ανακοίνωση όπου γίνεται σαφές ότι η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για καινούργια βάση στη Συρία. Διευκρινίζεται επίσης ότι αυτό που θα δημιουργηθεί στο καντόνι του Αφρίν είναι ένα «κέντρο συμφιλίωσης», που θα ανοίξει γραμμή επικοινωνίας ανάμεσα στην YPG και στον υποστηριζόμενο από την Τουρκία Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA). Προηγουμένως, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, σχολιάζοντας τα ρεπορτάζ περί συμφωνίας Μόσχας- YPG, είχε προειδοποιήσει ότι η Αγκυρα «δεν θα ανεχθεί τη δημιουργία μιας περιοχής τρομοκρατών» στη βόρεια Συρία.

Εξηγήσεις ζητεί το ρωσικό ΥΠΕΞ

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες τον Ισραηλινό πρεσβευτή Γκάρι Κορέν και του ζήτησε εξηγήσεις για βομβαρδισμούς της ισραηλινής αεροπορίας κοντά στην ιστορική πόλη Παλμύρα, σε μικρή απόσταση από τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται εκεί. Το περιστατικό συνέβη στις 17 Μαρτίου, στο πλαίσιο επιχείρησης η οποία, σύμφωνα με το Ισραήλ, είχε στόχο φορτία όπλων της λιβανέζικης, φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή