ΚΟΣΜΟΣ

Νέα ισραηλινή νομοθεσία προκαλεί ανησυχία στις ΗΠΑ

nea-israilini-nomothesia-prokalei-anisychia-stis-ipa-2181447

Ανησυχία στον φιλελεύθερο εβραϊκό πληθυσμό των ΗΠΑ έχει προκαλέσει η εισαγωγή μιας νέας νομοθεσίας από το Ισραήλ, η οποία απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε όσους υποστηρίζουν οποιαδήποτε μορφή μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ, εγείροντας ανησυχίες για το ζήτημα της ελεύθερης έκφρασης στη χώρα. Η νέα νομοθεσία απορρέει από τη χρόνια αντίθεση της κυβέρνησης Νετανιάχου στο κίνημα «Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και Κυρώσεις» (BDS), το οποίο κατηγορεί για αντισημιτισμό και προσπάθεια υπονόμευσης της νομιμοποίησης του Ισραήλ. Το συγκεκριμένο κίνημα ξεκίνησε τη δράση του το 2005, ως ειρηνική προσπάθεια να πειστεί το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να δώσει τέλος στην κατοχή των εδαφών που οι Παλαιστίνιοι θεωρούν μέρος του κράτους τους, καταφέρνοντας τα τελευταία χρόνια να κερδίσει μομέντουμ, παρότι η οικονομική του επιρροή παραμένει αμελητέα.

Στις 6 Μαρτίου, το ισραηλινό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο που απαγορεύει την είσοδο στη χώρα όλων των ατόμων και εκπροσώπων οργανώσεων που στηρίζουν τέτοιου είδους δράσεις, εξαιρώντας ωστόσο τους Ισραηλινούς πολίτες και τους μόνιμους κατοίκους της χώρας, με την ισχύ του να είναι ενεργή από τις 14 του ίδιου μήνα. Επιπλέον, αυτή την εβδομάδα υπήρξε πρόταση για περαιτέρω σκλήρυνση της σχετικής νομοθεσίας, με τον υπουργό Δημόσιας Ασφαλείας Γκιλάντ Ερντάν να ζητάει την εισαγωγή μιας βάσης δεδομένων για όλους τους Ισραηλινούς που σχετίζονται με το BDS, η οποία θα συμπληρώνεται με παρακολούθηση των δραστηριοτήτων τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε μία ακόμη ένδειξη καταστολής του συγκεκριμένου κινήματος, ένας από τους ιδρυτές του, ο Παλαιστίνιος Ομάρ Μπαργκούτι, ο οποίος δεν μπορεί να διωχθεί από τη χώρα, καθότι μόνιμος κάτοικός της και παντρεμένος με Αραβοϊσραηλινή, συνελήφθη αυτή την εβδομάδα, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για φοροδιαφυγή, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η νέα αυτή νομοθεσία έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην εβραϊκή κοινότητα της Αμερικής, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αντιτίθεται στην ισραηλινή κατοχή της Δυτικής Οχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, με ορισμένα προεξάρχοντα μέλη της να στέλνουν την περασμένη εβδομάδα ανοικτή επιστολή στον ισραηλινό Τύπο, καταγγέλλοντας τις νέες απαγορεύσεις και προκαλώντας την κυβέρνηση να τους συλλάβει όταν εισέλθουν στη χώρα. Η νομοθεσία ενδέχεται να δημιουργήσει έριδες μεταξύ του Ισραήλ και ορισμένων εβραϊκών κοινοτήτων του εξωτερικού, οι οποίες τη βλέπουν ως επίθεση στην ελευθερία του λόγου και αναρωτιούνται για την ανοχή που δείχνει η ισραηλινή κυβέρνηση στη διαφορετική άποψη. Τέλος, η κυριότερη αγωνία για τη νομοθεσία έγκειται στο ότι δεν ξεχωρίζει μεταξύ του γενικού μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ και του μποϊκοτάζ κατά του ισραηλινού εποικισμού της Δυτικής Οχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, των περιοχών που οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ότι ανήκουν στο κράτος τους.