Γιλντιρίμ: Ολοκληρώθηκε η τουρκική επιχείρηση στη Συρία

Γιλντιρίμ: Ολοκληρώθηκε η τουρκική επιχείρηση στη Συρία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Στην ανακοίνωση ότι η Τουρκία ολοκλήρωσε τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία προχώρησε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ο Γιλντιρίμ είπε στο δίκτυο NTV ότι η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» υπήρξε επιτυχής. Ο Γιλντιρίμ δεν απέκλεισε μελλοντικές επεμβάσεις της Τουρκίας στη Συρία, αλλά είπε ότι αυτές θα διεξαχθούν με άλλη κωδική ονομασία.

Ο τουρκικός στρατός πέρασε τα συριακά σύνορα στις 24 Αυγούστου με στόχο να εκδιώξει το Ισλαμικό Κράτος από συνοριακές πόλεις προτού επιτύχουν τον στόχο αυτό οι Κούρδοι, εξέλιξη που θα οδηγούσε στη δημιουργία κουρδικής οντότητας με εδαφική συνέχεια στα τουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσίευσε χθες η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», στην επιχείρηση έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες αντίπαλοι και πάνω από 50 Τούρκοι στρατιώτες.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, σήμερα αναμένεται να επισκεφθεί την Αγκυρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον για συζητήσεις σχετικά με την επικείμενη επιχείρηση εκδίωξης του Ισλαμικού Κράτους από τη Ράκα. Το προπύργιο των τζιχαντιστών απέχει εκατοντάδες χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα, αλλά η Αγκυρα θα προτιμούσε να είναι ο τουρκικός στρατός και όχι οι Κούρδοι προνομιακοί εταίροι των ΗΠΑ στην επιχείρηση. «Πιστεύω ότι η αμερικανική στάση στο θέμα της Ράκας θα γίνει σαφής στις συζητήσεις μας με τον υπουργό Τίλερσον», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο μεταξύ, μεγάλη υποχώρηση –της τάξεως του 16%– σημείωνε χθες το μεσημέρι η τιμή της μετοχής της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, μετά τη σύλληψη του γενικού διευθυντή της Μεχμέτ Χακάν Ατίλα από τις αμερικανικές αρχές για συστηματική παραβίαση των οικονομικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν.

Ο 47χρονος Ατίλα κατηγορείται ότι συνωμότησε με τον Τουρκοϊρανό έμπορο χρυσού Ρεζά Ζαράμπ, για να πραγματοποιήσουν παράνομες συναλλαγές ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, μέσω αμερικανικών τραπεζών, προς όφελος της ιρανικής κυβέρνησης και επιχειρήσεων του Ιράν.

«Η τράπεζά μας και τα αρμόδια κρατικά όργανα ερευνούν την υπόθεση και θα προβούν σε ανακοινώσεις μόλις συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα στοιχεία», ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή της η Halkbank.

Η σύλληψη του Ατίλα οξύνει την αντιπαράθεση μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας, με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να δηλώνει χθες ότι οι αμερικανικές αρχές «κινήθηκαν υστερόβουλα», αποφασίζοντας να ασκήσουν κατηγορίες εναντίον του Ζαράμπ, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Μάρτιο του 2016 στο Μαϊάμι.

Ο Ατίλα βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για να συναντηθεί με επενδυτές, στο πλαίσιο «road show» για την έκδοση ομολόγου. Ο Τούρκος τραπεζίτης συνελήφθη στο αεροδρόμιο «Τζον Κένεντι» της αμερικανικής μεγαλούπολης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ατίλα και ο Ζαράμπ αξιοποίησαν εταιρείες «βιτρίνες» και εξέδωσαν πλαστά τιμολόγια για να εμφανίσουν τις συναλλαγές τους με το Ιράν ως εμπορικές συμφωνίες για την πώληση τροφίμων στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή