Χαλαρώνουν τα μέτρα e-προστασίας απορρήτου στις ΗΠΑ

Χαλαρώνουν τα μέτρα e-προστασίας απορρήτου στις ΗΠΑ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδιαφέρον για τη διαδικτυακή τεχνολογία του εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN) επανέφερε η ψήφιση σχετικής νομοθεσίας από το αμερικανικό Κογκρέσο, η οποία ακυρώνει τους κανόνες που περιόριζαν τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου να κάνουν χρήση των δεδομένων των πελατών τους. Το VPN αποκρύπτει το ιστορικό του διαδικτυακού «σερφαρίσματος» των πελατών, δημιουργώντας μια κρυπτογραφημένη σύνδεση με έναν ιδιωτικό διακομιστή, ο οποίος στη συνέχεια «ψάχνει» το Διαδίκτυο για λογαριασμό του πελάτη, χωρίς να αποκαλύπτει τις σελίδες τις οποίες επισκέπτεται.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι εξαιρετικά δημοφιλής σε χώρες όπως η Κίνα και η Τουρκία, στις οποίες υπάρχουν σημαντικοί κυβερνητικοί περιορισμοί στη χρήση του Διαδικτύου. Μολαταύτα, τώρα φαίνεται ότι είναι πιθανό να γίνει δημοφιλής και στις ΗΠΑ, καθώς ήδη αρκετοί προγραμματιστές κάνουν λόγο για χρήση του VPN, το οποίο θα τους χρησιμεύσει ως ασπίδα απέναντι στους ευρυζωνικούς παρόχους, οι οποίοι θα μπορούν από εδώ και στο εξής να συλλέγουν δεδομένα αναφορικά με τη διαδικτυακή δραστηριότητα του κάθε πελάτη τους. Η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων έλαβε χώρα την Τρίτη, με το σώμα να ψηφίζει με 215 έναντι 205 ψήφους υπέρ της ακύρωσης των κανόνων που υιοθέτησε πέρυσι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Υπηρεσιών, οι οποίοι επέβαλλαν στους παρόχους να παίρνουν τη συγκατάθεση των πελατών τους, προτού χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα τους. Η Γερουσία ενέκρινε επίσης την ακύρωση των συγκεκριμένων κανόνων με 50 έναντι 48 ψήφων την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως υπέρ της ακύρωσης τάσσεται και ο πρόεδρος Τραμπ.

Οι υποστηρικτές της ανάκλησης του συγκεκριμένου νόμου ανέφεραν πως η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Πληροφοριών απαιτούσε αδίκως από ορισμένους παρόχους, όπως η AT&T Inc, η Comcast Corp και η Verizon Communications, να κάνουν περισσότερα για να προστατεύουν την ιδιωτικότητα των πελατών τους, σε αντίθεση με ιστοσελίδες όπως η Alphabet Inc’s, η Google και η Facebook Inc. Στον αντίποδα, οι περισσότεροι αντίπαλοι της ανάκλησης εστιάζουν στην αποδυνάμωση που θα υποστεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων των πελατών. Τα προσωπικά αυτά δεδομένα αφορούν κυρίως το ιστορικό του κάθε χρήστη στο Διαδίκτυο, το οποίο ωστόσο μπορεί να αποκαλύψει και άλλες πληροφορίες, οι οποίες μπορεί να αφορούν ευαίσθητα στοιχεία, όπως η οικονομική κατάσταση και η υγεία του πελάτη.

Παρ’ όλα αυτά, η νέα νομοθεσία λειτουργεί ως ευκαιρία για ορισμένους μικρότερους ευρυζωνικούς παρόχους, οι οποίοι παρουσιάζουν την ιδιωτικότητα που παρέχουν ως προσόν τους. Συγκεκριμένα, ο πάροχος Sonic προσφέρει υπηρεσία δωρεάν VPN στους πελάτες του, με την οποία μπορούν να συνδέονται στο δίκτυό του και όταν δεν είναι σπίτι τους, διασφαλίζοντας έτσι την ιδιωτικότητά τους και στις περιπτώσεις που συνδέονται στο Διαδίκτυο μέσω wi-fi οπουδήποτε εκτός του σπιτιού τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή