Αναστασιάδης: «Οι διαπραγματεύσεις να επανεκκινήσουν άμεσα με ρεαλιστικές προτάσεις»

Αναστασιάδης: «Οι διαπραγματεύσεις να επανεκκινήσουν άμεσα με ρεαλιστικές προτάσεις»

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαμήνυσε ότι κατά το αυριανό δείπνο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, θα πρέπει να αποφασιστεί η άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με ρεαλιστικές προτάσεις, οι οποίες να εξυπηρετούν τον λαό της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, και όχι τα συμφέροντα της οποιασδήποτε τρίτης χώρας.

Ο Κύπριος Πρόεδρος κλήθηκε να σχολιάσει, μετά τη σημερινή δοξολογία για την 1η Απριλίου, τους νέους όρους που θέτει ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας περί χρονοδιαγράμματος, οδικού χάρτη, αλλαγής διαδικασίας και επιδιαιτητικού ρόλου για τα Ηνωμένα Έθνη.

Απάντησε ότι «εάν αυτοί οι οποίοι εισηγούνται όλα αυτά, πραγματικά αισθάνονται την ανάγκη επίσπευσης της εξεύρεσης λύσης, θα πρέπει να προσέλθουν το συντομότερο, πέρα και μακριά από τις όποιες προϋποθέσεις, στον διάλογο που μπορεί να αποδώσει».

Σημείωσε ότι εδώ και 43 χρόνια η ελληνοκυπριακή πλευρά καταβάλλει προσπάθειες λύσης, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων.

Θα πρέπει, προσέθεσε, κατά τον ίδιο τρόπο και η άλλη πλευρά να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και επίσης ότι δεν είναι μόνο με λόγια που θα έλθει η λύση, αλλά και με έργα.

«Δηλαδή με προτάσεις, οι οποίες να ανταποκρίνονται στη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους που να μην παραγνωρίζει κανενός πολίτη είτε τα δικαιώματα, είτε τις εύλογες ανησυχίες», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Ήδη από χθες το βράδυ ο κ. Αναστασιάδης, κάλεσε τον Μουσταφά Ακιντζί να αλλάξει τη στάση του, εάν πρόθεσή του είναι στο αυριανό δείπνο να συζητήσουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Μιλώντας χθες βράδυ σε φοιτητές και καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τους οποίους δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως το καλύτερο Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι, όπως μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις, η άλλη πλευρά δείξει σεβασμό στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων.

Χαρακτήρισε, επίσης, υποκριτική τη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς στο θέμα της απόφασης της κυπριακής Βουλής για το Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950.

Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπεραμύνεται της απόφασης της Βουλής, ο κ. Αναστασιάδης διερωτήθηκε γιατί η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν διαμαρτύρεται όταν για δεκαετίες εορτάζεται η ένοπλη εξέγερση της 1ης Απριλίου για την ένωση και αντιδρά τώρα.

Περαιτέρω, χαρακτήρισε παράλογη την αξίωση Ακιντζί να συμμετέχει τουλάχιστο ένας Τουρκοκύπριος στη λήψη αποφάσεων στα όργανα του κράτους, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα παρέλυε το κράτος.

Μηνύματα έστειλε ο Κύπριος Πρόεδρος και στην Άγκυρα για το θέμα της ασφάλειας.

«Δεν είναι δυνατόν ο κατακτητής να ζητεί να διατηρεί στρατεύματα στην κατακτηθείσα χώρα και να λέει ότι τα αφήνει για να εγγυάται την ασφάλεια», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Αναφερόμενος στο τουρκικό αίτημα για παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της ΕΕ στους Τούρκους πολίτες, τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε κατάληψη της Κύπρου με ειρηνικά μέσα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένος να παρουσιάσει ενώπιον του Κυπριακού Ελληνισμού, ένα σχέδιο που θα είναι υποχρεωμένος να απορρίψει, λόγω των αδίκων προνοιών που θα εμπεριέχει και που θα δημιουργεί ένα δυσλειτουργικό κράτος, το οποίο δεν θα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή