Ουγγαρία: Eγκρίθηκε το νομοσχέδιο που θα βάλει λουκέτο στο πανεπιστήμιο του Σόρος

Ουγγαρία: Eγκρίθηκε το νομοσχέδιο που θα βάλει λουκέτο στο πανεπιστήμιο του Σόρος

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας υπερψήφισε σήμερα νέο νομοσχέδιο με το οποίο θα ωθήσει το πανεπιστήμιο που χρηματοδοτεί ο μεγιστάνας των χρηματοοικονομικών Τζορτζ Σόρος να φύγει από τη χώρα.

Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα, χιλιάδες μαθητές του Πανεπιστημίου διαδήλωσαν στη Βουδαπέστη κατά του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για «επίθεση κατά της ελευθερίας στην εκπαίδευση».

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, σφοδρός επικριτής των νεοφιλελεύθερων οργανώσεων που χρηματοδοτεί ο Σόρος, υποστήριξε την περασμένη Παρασκευή πως το CEU παραβιάζει τους κανονισμούς για την απονομή διπλωμάτων, κατηγορίες που το Πανεπιστήμιο απέρριψε ως ψευδείς.

Το CEU, το οποίο ιδρύθηκε στη Βουδαπέστη το 1991, δήλωσε πως λειτουργεί νόμιμα και είναι διαπιστευμένο να χορηγεί τίτλους σπουδών βάσει της ουγγρικής κι αμερικανικής εκπαιδευτικής νομοθεσίας.

Το νομοσχέδιο είναι μέρος του σχεδίου αναμόρφωσης της εκπαίδευσης που προωθεί η κυβέρνηση Ορμπάν, και της προσπάθειάς της να ρυθμίσει τη λειτουργία των ξένων πανεπιστημίων στην Ουγγαρία, θέτοντας πολλές νέες και αυστηρές προδιαγραφές.

Ένα από τα νέα προαπαιτούμενα είναι η ύπαρξη δύο campus, ενός στη Βουδαπέστη και ενός στη χώρα προέλευσης του Πανεπιστημίου. Το CEU έχει μόνον ένα campus στη Βουδαπέστη, με αποτέλεσμα, σε περίπτωση που ο νόμος υπερψηφιστεί, να υποχρεωθεί να διακόψει τη λειτουργία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή