«Η Βουλγαρία, παράδειγμα φύλαξης συνόρων»

«Η Βουλγαρία, παράδειγμα φύλαξης συνόρων»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΟΦΙΑ. Επαίνους προς τη Bουλγαρία, ως «ίσως το καλύτερο παράδειγμα προστασίας των συνόρων», διατύπωσε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά την επίσκεψή του στη Σόφια. «Ζείτε σε μια δύσκολη γειτονιά, αλλά είστε βασικό τμήμα της Ευρώπης. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο διαδικασίες και χρήματα αλλά και κοινές αξίες, αξιοπρέπεια και πολιτική αλληλεγγύη. Πολιτική αλληλεγγύη σημαίνει ένας για όλους και όλοι για έναν. Η Ευρώπη θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό σας», είπε ο Τουσκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βούλγαρο πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ. «Για μένα, η εξαιρετική δουλειά που κάνετε στα σύνορά σας είναι ένδειξη ότι έχετε σημειώσει αρκετή πρόοδο, ώστε να ενταχθείτε στη ζώνη Σένγκεν. Αλλά, όπως ξέρετε, χρειαζόμαστε τη συμφωνία όλων των κρατών-μελών».

Ο Τουσκ είπε ότι «ευτυχώς η κατάσταση στα σύνορα είναι υπό έλεγχο και αποδεικνύει πόσο αποτελεσματική είναι η βουλγαρική συνοριοφυλακή και η πολιτική ηγεσία της. Δυστυχώς, θα απαιτηθεί επιφυλακή για πολύ καιρό ακόμη».

Ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν στη Βουλγαρία από τα βουνά δεν είναι γνωστός. Φέτος έχουν γίνει γνωστοί οι θάνατοι τριών ανθρώπων, μιας γυναίκας από τη Σομαλία και δύο ανδρών από το Ιράκ, ενώ κατά καιρούς υπάρχουν αναφορές προσφύγων που εισέρχονται στη χώρα ότι στη διαδρομή συνάντησαν πτώματα.

Η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή έχει ενισχύσει τις δυνάμεις της Βουλγαρίας με δύναμη 100 ανδρών, ενώ έχει προσφέρει και χρηματική συνδρομή. «Αν υπάρξουν νέες δυσκολίες στα σύνορα της Βουλγαρίας, η Ε.Ε. έχει ήδη προγραμματίσει έκτακτη χρηματοδότηση και είναι έτοιμη να αντιδράσει γρήγορα για τη στήριξη της χώρας», είπε ο Τουσκ.

«Κατά 98% κλειστός»

Τη Δευτέρα, ο Τουσκ συνάντησε τον Σλοβένο πρωθυπουργό Μίρο Τσέραρ στη Λιουμπλιάνα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι ο προσφυγικός διάδρομος των δυτικών Βαλκανίων είναι πλέον «κατά 98% κλειστός». «Πρέπει να τον κρατήσουμε κλειστό για πάντα. Και πρέπει να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα στη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου».

Σήμερα αναμένονται οι νέες ανακοινώσεις για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη μεγάλη μάζα των προσφύγων που έχουν μείνει κοντά στις εστίες τους, μέσα ή γύρω από τη Συρία. Εκτιμάται ότι οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της Συρίας είναι 6 εκατομμύρια, ενώ άλλα 5 εκατομμύρια έχουν διασκορπιστεί στις χώρες της περιοχής, και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες έχουν φθάσει στην Ευρώπη.

8 δισ. από ΟΗΕ

Εκπρόσωποι 70 κυβερνήσεων αναμένεται να συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν το αίτημα του ΟΗΕ για χορήγηση 8 δισ. δολαρίων στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Η Ε.Ε. έχει υποσχεθεί ότι θα προσφέρει 1,2 δισ. ευρώ. Στη σύνοδο αναμένονται χώρες του Περσικού Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, αλλά όχι η Ρωσία ή η Τουρκία.

«Είναι προφανές ότι η Ευρώπη δεν μπορεί απλώς να πληρώνει για την ανοικοδόμηση χωρίς μια πολιτική λύση στη Συρία», δήλωσε ο Ολλανδός ΥΠΕΞ Μπερτ Κούντερς. «Από την άλλη, μπορούμε να κάνουμε πολλά με την ανθρωπιστική βοήθεια. Η πρόσβασή μας στη Συρία είναι πολύ περιορισμένη, πράγμα απαράδεκτο».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή