Καταστροφικές συνέπειες της ζήτησης για φοινικέλαιο

Καταστροφικές συνέπειες της ζήτησης για φοινικέλαιο

48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Τις δεινές επιπτώσεις που έχει η τεράστια ζήτηση για φοινικέλαιο από την ευρωπαϊκή –και διεθνή– βιομηχανία τροφίμων, καλλυντικών και καυσίμων, αναδεικνύει έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου. Η μονοκαλλιέργεια φοινικέλαιου σε χώρες της ΝΑ Ασίας ευθύνεται κατά 73% για την αποψίλωση των τροπικών δασών, ξεπερνώντας πλέον την παράνομη ξύλευση πολύτιμης ξυλείας. Το 2008, η Ε.Ε. είχε δεσμευθεί να εκπονήσει σχέδιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου, χωρίς ωστόσο να το ψηφίσει, εν μέρει εξαιτίας των πιέσεων από τη βιομηχανία τροφίμων.

Σύμφωνα με την έκθεση, 60% των εισαγωγών φοινικέλαιου καταλήγει στην κατασκευή βιοκαυσίμων, ενώ μέχρι το 2020 περισσότερα από μισό εκατ. εκτάρια παρθένου δάσους αναμένεται να έχουν εξαφανισθεί, καλύπτοντας τις ανάγκες της διύλισης πετρελαίου ντίζελ για την τροφοδοσία των αστικών συγκοινωνιών σε ευρωπαϊκές χώρες. Τα νησιά του Βόρνεο και της Σουμάτρας στην Ινδονησία έχουν υποστεί «την ταχύτερη αποψίλωση δασών στην ανθρώπινη ιστορία». Στο μεταξύ, η πίεση που ασκούν περιβαλλοντικές οργανώσεις έπεισε τον διατροφικό κολοσσό Nestle να εγκαταλείψει τους προμηθευτές που δεν τηρούν αυστηρούς κανόνες καλλιέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή