ΚΟΣΜΟΣ

Προβλήματα προκαλεί η 24ωρη απεργία του προσωπικού της Alitalia

provlimata-prokalei-i-24ori-apergia-toy-prosopikoy-tis-alitalia-2183778

Την ακύρωση του 60% των πτήσεων προκάλεσε η σημερινή εικοσιτετράωρη απεργία του προσωπικού της Alitalia. 

Οι μόνες πτήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα είναι εκείνες που είχαν προγραμματισθεί από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το πρωί και εκείνες που θα  εκτελεσθούν από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ, βάσει πάγιας συμφωνίας με τα συνδικάτα.

Με την απεργιακή αυτή κινητοποίηση απορρίπτεται το σχέδιο αναδιάρθρωσης της αεροπορικής εταιρείας που έχει παρουσιάσει η εργοδοσία.

Μεταξύ των άλλων, το σχέδιο προβλέπει την μείωση των δαπανών κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ μέχρι το 2019, την αύξηση των εσόδων που θα αγγίξει το 30% του συνόλου και τον περιορισμό του στόλου κατά είκοσι αεροσκάφη. 

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, η εταιρεία θέλει να μειώσει τους μισθούς κατά 30% και τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων κατά 2.500 άτομα.

Τα συνδικάτα αντιδρούν ζητώντας να εξευρεθούν εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες να μην βασίζονται σε απολύσεις και να σχεδιαστούν μακρόπνοες παρεμβάσεις, οι οποίες να εγγυηθούν πράγματι την βιωσιμότητα της εταιρίας.

Από αύριο πρόκειται να ξαναρχίσει ο διάλογος των συνδικαλιστικών οργανώσεων με την εργοδοσία, στο υπουργείο οικονομικής ανάπτυξης της Ρώμης.

Το χρονικό περιθώριο για να μπορέσει να υπογραφεί συμφωνία και να μην οδηγηθεί η εταιρεία σε οικονομική ασφυξία έχει οριστεί στις 13 Απριλίου. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ