Σφοδρή σύγκρουση Μακρόν – Λεπέν στο ντιμπέιτ των «11»

Σφοδρή σύγκρουση Μακρόν – Λεπέν στο ντιμπέιτ των «11»

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τη θέση του «φαβορί» για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία διατήρησε ο φιλελεύθερος Εμανουέλ Μακρόν, μετά το τηλεοπτικό ντιμπέιτ της Τρίτης μεταξύ των έντεκα διεκδικητών, κατά τη διάρκεια του οποίου ο πρώην υπουργός Οικονομίας συγκρούσθηκε σφοδρά με την κύρια αντιπαλό του, τη Μαρίν Λεπέν, 19 μόλις ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο.

Σε δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την τηλεοπτική αντιπαράθεση, η πλειοψηφία των τηλεθεατών έκρινε ότι ο Μακρόν εμφάνισε το πληρέστερο πολιτικό πρόγραμμα, εκτιμώντας ωστόσο ότι ο επικεφαλής του Μετώπου της Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν υπήρξε ο πειστικότερος από τους υποψηφίους.

Επικρίνοντας την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν για την πρόθεσή της να εγκαταλείψει το ευρώ, να προκηρύξει δημοψήφισμα για την παραμονή της Γαλλίας στην Ε.Ε. και για την αντιμεταναστευτική της πολιτική, ο κ. Μακρόν είπε: «Ο εθνικισμός σημαίνει πόλεμο. Το γνωρίζω. Προέρχομαι από περιοχή, τη Σομ, που είναι γεμάτη στρατιωτικά νεκροταφεία του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Λυπάμαι που σας το λέω, κυρία Λεπέν, αλλά επαναλαμβάνετε τα ίδια ψέματα, που έλεγε ο πατέρας σας τα τελευταία 40 χρόνια».

Στη σφυγμομέτρηση της εταιρείας Elabe μετά τη λήξη του τρίωρου ντιμπέιτ, ο Μελανσόν αναδείχθηκε ως ο πλέον πειστικός, με τον Μακρόν να ακολουθεί και πίσω του, ο Κεντροδεξιός Φρανσουά Φιγιόν και η Μαρίν Λεπέν στην τέταρτη θέση. Σφοδρές και αποτελεσματικές επιθέσεις δέχθηκαν η Μαρίν Λεπέν και ο Φρανσουά Φιγιόν από τους δύο υποψηφίους της άκρας Αριστεράς, τον Φιλίπ Πουτού του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος και τη Ναταλί Αρτό της Εργατικής Πάλης, που μίλησαν για τα νομικά προβλήματα και τις κατηγορίες διαφθοράς, που βαρύνουν Λεπέν και Φιγιόν.

Ο Πουτού, εργάτης στην αυτοκινητοβιομηχανία Ford, κατάφερε τα ισχυρότερα χτυπήματα της βραδιάς, απευθυνόμενος στον Φιγιόν και λέγοντας: «Οσο περισσότερο ψάχνουμε τον Φιγιόν, τόσο περισσότερο μυρίζουμε τη διαφθορά, την απάτη. Οι άνθρωποι αυτοί μας λένε ότι η λιτότητα είναι αναγκαία, την ώρα που έχουν τα χέρια μέσα στα ταμεία». Απευθυνόμενος στη Μαρίν Λεπέν, ο Πουτού είπε: «Το Εθνικό Μέτωπο εμφανίζεται ως αντισυστημικό, αλλά κρύβεται πίσω από τη βουλευτική ασυλία της αρχηγού του. Οταν ο εισαγγελέας καλεί εμάς, κυρία Λεπέν, προσερχόμαστε αμέσως για κατάθεση. Εσείς, χάρη στην ασυλία σας ως ευρωβουλευτού, αρνείστε να εμφανισθείτε. Εμείς δεν διαθέτουμε ασυλία», είπε ο Πουτού, εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού στο στούντιο.

Συγκεντρώνοντας πάνω του τις πιο σκληρές κριτικές, ο Φρανσουά Φιγιόν έκανε ό,τι μπορούσε για να αποκρούσει τις επιθέσεις. Διατηρώντας την ψυχραιμία του, ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί απέναντι στην επίθεση του επικεφαλής του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος, Φιλίπ Πουτού, τον οποίο απείλησε με αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή