ΟΗΕ: 27 παιδιά μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης με χημικά στη Χαν Σεϊχούν

ΟΗΕ: 27 παιδιά μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης με χημικά στη Χαν Σεϊχούν

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε σήμερα τον θάνατο τουλάχιστον 27 παιδιών στην επίθεση με χημικά που σημειώθηκε στην κωμόπολη Χαν Σεϊχούν της βόρειας Συρίας, από την οποία τραυματίστηκαν άλλοι 546 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και «μεγάλος αριθμός παιδιών», σύμφωνα με τη Unicef.

«Οι αριθμοί αυτοί υπάρχει πιθανότητα να αυξηθούν», διευκρίνισε στην ανακοίνωσή της η Unicef, η οποία έχει στείλει εννέα ασθενοφόρα στην κωμόπολη που ελέγχεται από αντάρτικες και τζιχαντιστικές οργανώσεις όπως το Μέτωπο Αλ-Νούσρα και παρέχει υποστήριξη σε επτά κινητές κλινικές που βρίσκονται στην περιοχή.

Αυτός ο προσωρινός απολογισμός του ΟΗΕ ανεβάζει κατά πολύ τον αριθμό των τραυματιών, καθώς ο προηγούμενος απολογισμός που είχε δημοσιεύσει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έκανε λόγο για 86 νεκρούς (εκ των οποίων 30 παιδιά) και μόνο 160 τραυματίες.

"Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχίσουν να σκοτώνονται παιδιά στη Συρία. Όλες οι εμπόλεμες πλευρές και όλοι εκείνοι που έχουν επιρροή σε αυτές τις πλευρές θα πρέπει αμέσως να βάλουν τέλος σε αυτήν τη φρίκη", τόνισε ο διευθυντής της Unicef για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, Χέερτ Καπελάρε.

Όροι για τη διεξαγωγή έρευνας πάνω στην επίθεση με χημικά από τη συριακή κυβέρνηση

Στο μεταξύ, η συριακή κυβέρνηση έθεσε τους όρους της για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας πάνω στην επίθεση με χημικά όπλα στην κωμόπολη Χαν Σεϊχούν την Τρίτη, τονίζοντας πως μία τέτοια έρευνα δεν πρέπει να «πολιτικοποιηθεί» και πρέπει να έχει ως σημείο εκκίνησης της τη Δαμασκό και όχι την Τουρκία.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στη συριακή πρωτεύουσα, ο Σύριος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Αλ-Μουάλεμ επανέλαβε την απόλυτη άρνηση της κυβέρνησης του απέναντι στις κατηγορίες που την καθιστούν απολύτως υπεύθυνη για το μακελειό που άφησε νεκρούς δεκάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά. Μολαταύτα, αναγνώρισε τη βαρύτητα των αμερικανικών καταγγελιών, χαρακτηρίζοντας τες ωστόσο μέσο άσκησης διπλωματικής πίεσης στον ΟΗΕ. Επιπλέον, έκανε λόγο και για μία πρόταση των Ρώσων συμμάχων της συριακής κυβέρνησης, η οποία προτείνει τη δημιουργία μίας «μη πολιτικοποιημένης επιτροπής έρευνας» για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

«Δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί και πρέπει να ξεκινήσει από τη Δαμασκό και όχι από την Τουρκία. Έχουμε πολλές ερωτήσεις για το συμβάν. Όταν είμαστε σίγουροι ότι αυτές οι ερωτήσεις θα τεθούν στο τραπέζι και θα λάβουν πειστικές απαντήσεις, θα σας δώσουμε την απάντηση μας», προσέθεσε ο Μουάλεμ, αναφερόμενος στο τι στάση θα κρατήσει η χώρα του απέναντι στην απόφαση διεξαγωγής διεθνούς έρευνας για την επίθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή