Σινοαμερικανική σύνοδος στη Φλόριντα

Σινοαμερικανική σύνοδος στη Φλόριντα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΡ-Α-ΛΑΓΚΟ, Φλόριντα. Την πρώτη σινοαμερικανική σύνοδο κορυφής της «εποχής Τραμπ» επρόκειτο να εγκαινιάσουν χθες στην έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ, στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, οι πρόεδροι των δύο χωρών. Εχοντας εξασφαλίσει σημαντική επιτυχία, χάρη στην επίκληση της «συνταγματικής επιλογής» από τον πρόεδρο της Γερουσίας, που άνοιξε τον δρόμο για τον διορισμό του δικαστή Γκόρσατς στο ανώτατο δικαστήριο, ο πρόεδρος Τραμπ μετέβη χθες στη Φλόριντα για την πρώτη διά ζώσης συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. Οι δύο ηγέτες είχαν μέχρι στιγμής μόνο σύντομες τηλεφωνικές συνομιλίες.

Εδώ και εβδομάδες, οι διπλωματικοί απεσταλμένοι των δύο χωρών προετοίμαζαν με κάθε μυστικότητα τη διήμερη επίσκεψη του προέδρου Σι στη Φλόριντα. Το Πεκίνο ευελπιστεί με τη συνάντηση αυτή να σταθεροποιήσει τις σχέσεις του με τον απρόβλεπτο ένοικο του Λευκού Οίκου. Τον Δεκέμβριο, η τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Τραμπ με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ Ουέν είχε παραβιάσει τέσσερις δεκαετίες διπλωματικών συμβάσεων της Ουάσιγκτον.

Εκτοτε, ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύθηκε να πάψει να αμφισβητεί την «αρχή της ενιαίας Κίνας», χωρίς ωστόσο να δώσει τέλος στις ενοχλητικές για το Πεκίνο δηλώσεις του στο Twitter. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ προέβλεψε, πάντα μέσω Twitter, ότι η σύνοδος κορυφής με τον πρόεδρο Σι θα ήταν «ιδιαίτερα δύσκολη».

Στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων των δύο ηγετών αναμένεται να βρεθεί η Βόρεια Κορέα, η οποία με τις πέντε πυραυλικές της δοκιμές από τις αρχές του έτους έχει αναδειχθεί στην κύρια γεωπολιτική απειλή για την Ασία, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον, κατά τη διάρκεια της ασιατικής του περιοδείας την περασμένη εβδομάδα, ότι ακόμη και «η στρατιωτική δράση δεν μπορεί να αποκλεισθεί» για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ και η σύγκληση από τις ΗΠΑ έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 28 Απριλίου αποτελούν σαφή σημάδια ότι η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να ενισχύσει την πίεση στο Πεκίνο.

Το ζήτημα των εμπορικών σχέσεων των δύο κρατών, που απασχόλησε εκτενώς τον πρόεδρο Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016, αναμένεται να αποτελέσει επίσης κεντρικό θέμα των συνομιλιών των δύο ανδρών.

Ο Τραμπ έχει κατηγορήσει το Πεκίνο για χειραγώγηση του εθνικού νομίσματος της Κίνας, ενώ μία εβδομάδα πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Σι, ο Αμερικανός πρόεδρος έγραφε στο Twitter: «Δεν είναι πια δυνατόν να εμφανίζουμε τεράστια εμπορικά ελλείμματα με την Κίνα και να υφιστάμεθα απώλειες θέσεων εργασίας. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις πρέπει να είναι έτοιμες να βρουν εναλλακτικές λύσεις και να πάψουν να κατασκευάζουν τα προϊόντα τους στην Κίνα». Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν, όμως, ότι οι δηλώσεις αυτές του Τραμπ αποτελούν απειλές δίχως αντίκρισμα, καθώς η διατήρηση των αμερικανικών εξαγωγών προς την Κίνα εξασφαλίζουν τη διατήρηση τουλάχιστον 900.000 θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου στην Ουάσιγκτον.

Τέλος, οι δύο ηγέτες θα πρέπει να επιλύσουν τις διαφωνίες τους γύρω από τη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, την οποία υπέγραψε ο πρόεδρος Σι πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή