ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερη στήριξη στις οικονομικά φιλελεύθερες πολιτικές ζητά η Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πιέζει τη Φινλανδία και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ που υποστηρίζουν  φιλελεύθερες οικονομικά πολιτικές να εκφράζουν τη στήριξη τους ακόμη πιο σθεναρά, καθώς η Βρετανία, ο παραδοσιακότερος εκφραστής τους, ετοιμάζεται για το Brexit, αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times.

Το Βερολίνο ανησυχεί ότι με την έξοδο της Βρετανίας, η οικονομική συζήτηση στην ΕΕ θα μετατοπισθεί υπέρ των χωρών της Νότιας Ευρώπης, οι οποίες έχουν παραδοσιακά λιγότερη εμπιστοσύνη στις ελεύθερες αγορές σε σχέση με τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, πιέζοντας υπέρ μίας πολιτικής που ευνοεί τις κρατικές παρεμβάσεις και αυξάνει τις δημόσιες δαπάνες. Η Μέρκελ φοβάται ότι αυτό μπορεί να υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, σε μία περίοδο που η τελευταία αντιμετωπίζει προκλήσεις από τις αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας με επικεφαλής την Κίνα και από τον λαϊκιστή Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξετάζει τη λήψη προστατευτικών οικονομικών μέτρων, τα οποία μπορεί να πλήξουν την ΕΕ, σημειώνει το δημοσίευμα.

Στο μεταξύ, η καγκελάριος ανησυχεί ότι ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μπορεί να συνασπίζει τακτικά τους κεντροαριστερούς ηγέτες για την ανάληψη κοινών πολιτικών πρωτοβουλιών, η κεντροδεξιά έχει πολύ μικρότερη συνοχή και μπορεί να εξασθενήσει περαιτέρω από το Brexit. Η Μέρκελ θέλει να είναι σε καλή θέση, όταν ο νικητής των προσεχών γαλλικών εκλογών αρχίσει να παρεμβαίνει στην οικονομική συζήτηση της ΕΕ, καθώς παρότι ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο κεντρώος υποψήφιος που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, έχει υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της ελεύθερης αγοράς, το Βερολίνο ανησυχεί ότι θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στην Ευρωζώνη για τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων, ώστε η Γαλλία – και ίσως και άλλες χώρες – να μπορούν να αυξήσουν τον δημόσιο δανεισμό τους.

Η Μέρκελ έκανε σαφείς τις παραπάνω απόψεις στο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τον περασμένο μήνα, παρέχοντας της στήριξη της την απόφασή του, η οποία σημείωνε: «Είμαστε κατά των πολιτικών που ευνοούν τις δημόσιες δαπάνες, οι οποίες μπορεί να ενισχύουν την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα, αλλά προκαλούν μακροπρόθεσμα πληθωρισμό, έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, ανεργία και φτώχεια». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Βερολίνο είναι απρόθυμο να εμφανίζεται ως ο ηγέτης των φιλελεύθερων χωρών της ΕΕ, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ενισχύσει τις ήδη υπάρχουσες ανησυχίες ότι η Γερμανία είναι ήδη κυρίαρχη στην Ένωση, περιπλέκοντας παράλληλα και τον συμβιβαστικό ρόλο της που διαθέτει η καγκελάριος στην ΕΕ. Επιπλέον, η Μέρκελ επιθυμεί να διατηρήσει τη γαλλο-γερμανική σχέση, η οποία βρίσκεται στον πυρήνα της ΕΕ, όσο το δυνατόν ισχυρότερη, αποφεύγοντας να μετατρέψει της συζήτηση για την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική σε μία διαμάχη μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού.

Ωστόσο, η θέση της Γερμανίας είναι δύσκολη, αναφέρει το δημοσίευμα, καθώς δεν υπάρχει κανένα άλλο οικονομικά φιλελεύθερο κράτος-μέλος που να έχει το οικονομικό και πολιτικό βάρος της Βρετανίας. Επιπλέον, οι εναπομείναντες σύμμαχοι του Βερολίνου είναι πολύ μικρότεροι – η Σουηδία, η Φινλανδία και οι χώρες της Βαλτικής. Η Πολωνία έχει αντίστοιχες απόψεις για την οικονομική πολιτική, αλλά η εθνικιστική κυβέρνηση της Βαρσοβίας την καθιστά, για πολιτικούς λόγους, έναν δύσκολο εταίρο.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)