ΗΠΑ προς Ρωσία: «Εγκαταλείψτε τον Ασαντ»

ΗΠΑ προς Ρωσία: «Εγκαταλείψτε τον Ασαντ»

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να εγκαταλείψει την υποστήριξή της στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ με αντάλλαγμα τη βελτίωση των σχέσεών της με τη Δύση κάλεσε χθες τη Ρωσία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, λίγες ώρες πριν από την πρώτη επίσκεψή του στη Μόσχα αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του.

«Η Ρωσία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο» στην ειρήνευση της Συρίας, όπως μπορεί να επιμείνει στη συμμαχία της με τον Ασαντ, το Ιράν και τη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ, «κάτι που πιστεύουμε ότι δεν ανταποκρίνεται στα μακροπρόθεσμα συμφέροντά της», δήλωσε ο Ρεξ Τίλερσον από την πόλη Λούκα της Ιταλίας, ύστερα από την ολοκλήρωση της υπουργικής συνόδου της ομάδας G7. «Είναι καθαρό για εμάς ότι η κυριαρχία της οικογένειας Ασαντ φθάνει στο τέλος της», τόνισε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για να προσθέσει: «Το ερώτημα είναι, όμως, πώς θα οδηγηθούμε σε αυτό το τέλος, καθώς η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι πολύ σημαντική για τη βιωσιμότητα της μετάβασης και τη σταθερότητα μιας ενιαίας Συρίας».

Τίποτα δεν δείχνει επί του παρόντος ότι η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τον Μπασάρ αλ Ασαντ. Αντιθέτως, ύστερα από την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση Τραμπ την περασμένη Πέμπτη εναντίον συριακής αεροπορικής βάσης στη Χομς, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τη συριακή αεράμυνα και έστειλε άλλο ένα σκάφος του πολεμικού ναυτικού της στην περιοχή. Χθες, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ανακοίνωσε ότι το προσεχές Σαββατοκύριακο θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Συρίας και Ιράν για τον συντονισμό των ενεργειών τους βάσει των νέων δεδομένων.

Πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κράτησε χαμηλούς τόνους ενόψει της επίσκεψης Τίλερσον. Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τη Μόσχα, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι «μπορεί να ανεχθεί» την κριτική της Δύσης για τη στάση του στο Συριακό, ευελπιστώντας ότι τελικά η κατάσταση θα εξομαλυνθεί. Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε μάλιστα από τον ΟΗΕ να πραγματοποιήσει εξονυχιστική έρευνα για να εξακριβωθούν οι ένοχοι της επίθεσης με χημικά αέρια στην επαρχία Ιντλίμπ και ανέφερε ότι έχει πληροφορίες για πιθανή προβοκάτσια εις βάρος του προέδρου Ασαντ, με ανάλογη προκατασκευασμένη επίθεση σε νότια προάστια της Δαμασκού.

Ανακοίνωση για Ασαντ

Λίγο νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών του G7, με κοινή ανακοίνωση μετά το πέρας της διήμερης συνόδου τους, στην Τοσκάνη, καλούσαν τη Ρωσία να πιέσει την κυβέρνηση Ασαντ για τον τερματισμό του εξαετούς εμφυλίου πολέμου που μαστίζει τη Συρία. Ωστόσο, η σύνοδος δεν υιοθέτησε τις προτάσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον για την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία. «Δεν υπάρχει συναίνεση για περαιτέρω κυρώσεις», δήλωσε ο οικοδεσπότης της συνόδου και υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο, προσθέτοντας: «Πρέπει να ανοίξουμε διάλογο με τη Ρωσία, όχι να τη στριμώξουμε στη γωνία». Αλλά και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τόνισε ότι τα κράτη του G7 οφείλουν να «ανοιχθούν» προς τη Ρωσία και όχι να επιδιώξουν στρατιωτική κλιμάκωση. «Μπορεί να μην αρέσει σε όλους, αλλά χωρίς τη Μόσχα και την Τεχεράνη δεν θα υπάρξει λύση στη Συρία», σημείωσε ο κ. Γκάμπριελ.

Eπίδειξη δύναμης

Τέλος, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, με δήλωσή του εν αναμονή της άφιξης Τίλερσον, εξέφρασε τις ανησυχίες της Μόσχας για αμερικανική στρατιωτική επίθεση κατά της Βόρειας Κορέας. Σε μια επίδειξη δύναμης, ύστερα από τις πρόσφατες πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ, αμερικανική αρμάδα με επικεφαλής πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο κατευθύνεται στα ανοικτά της κορεατικής χερσονήσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή