Αποτύπωμα των αμερικανικών εκλογών στα Πούλιτζερ

Αποτύπωμα των αμερικανικών εκλογών στα Πούλιτζερ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την εφημερίδα Washington Post για τα ρεπορτάζ της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και τους Times της Νέας Υόρκης, για τις αποκαλύψεις γύρω από τις απόπειρες του Βλαντιμίρ Πούτιν να παρέμβει στις εκλογές των ΗΠΑ, τίμησε με βραβεία Πούλιτζερ η επιτροπή του αμερικανικού δημοσιογραφικού θεσμού.

Στην κατηγορία του ρεπορτάζ, βραβεία έλαβαν η εφημερίδα New York Daily News και η ειδησεογραφική ιστοσελίδα ProPublica, για τις αποκαλύψεις τους γύρω από κρούσματα κακοποίησης νεαρών μαύρων και ισπανόφωνων από αστυνομικούς της Νέας Υόρκης. Μεταξύ των τιμηθέντων ξεχωρίζουν επίσης τα μέλη της διεθνούς δημοσιογραφικής ομάδας, που έφεραν στο φως τις μεθόδους φοροαποφυγής στο φορολογικό παράδεισο του Παναμά, μέσω των πασίγνωστων πλέον Panama Papers.

Τα βραβεία Πούλιτζερ, που αθλοθετήθηκαν το 1917, απονέμονται συχνά σε έντυπα μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων. Συχνά, όμως, οι τιμητικές διακρίσεις απονέμονται σε μικρότερες τοπικές εφημερίδες, το δημοσιογραφικό έργο των οποίων παραμένει πολλές φορές άγνωστο.

Το βραβείο ερευνητικής δημοσιογραφίας για φέτος εξασφάλισε, έτσι, ο Ερικ Εϊρ της εφημερίδας Charleston Gazette-Mail της δυτικής Βιρτζίνια, για τα ρεπορτάζ του με θέμα τη ραγδαία εξάπλωση οπιούχων παυσίπονων σε υποβαθμισμένες κομητείες της πάμπτωχης πολιτείας.

Το βραβείο έκτακτης είδησης έλαβαν η δημοσιογραφική ομάδα και το προσωπικό της εφημερίδας East Bay Times του Οκλαντ της βόρειας Καλιφόρνια για την κάλυψη της πυρκαγιάς σε συναυλία συγκροτήματος ροκ μουσικής, που οδήγησε στον θάνατο 36 ανθρώπων, και για την ολιγωρία των δημοτικών αρχών στην επιβολή μέτρων πυρασφάλειας στα νυκτερινά κέντρα.

Το βραβείο πολιτικού ρεπορτάζ έλαβε ο Ντέιβιντ Φάρενχολτ της Washington Post. Η επιτροπή απονομής ανέφερε ότι ο Φάρενχολτ «δημιούργησε πραγματικό πρότυπο δημοσιογραφικής διαφάνειας στην κάλυψη προεκλογικής εκστρατείας για την προεδρία, ρίχνοντας ταυτόχρονα φως στους ψευδείς ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ περί της γενναιοδωρίας του με αποδέκτη ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ο Φάρενχολτ απέδειξε ότι οι αγαθοεργίες του Τραμπ δεν συμβάδιζαν πάντα με τους δημόσιους ισχυρισμούς του, ενώ στον δημοσιογράφο της Post οφείλεται η σημαντικότερη αποκάλυψη της προεκλογικής εκστρατείας, χάρη σε βίντεο στο οποίο ο Τραμπ χυδαιολογούσε για τις γυναίκες και υπερηφανευόταν ως δράστης περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης.

Τα βραβεία Πούλιτζερ απονέμονται από το 1917, χάρη σε κληροδότημα του εκδότη Τζόζεφ Πούλιτζερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή