ΗΠΑ: Προεδρική σιωπή στο… debate για το Συριακό

ΗΠΑ: Προεδρική σιωπή στο… debate για το Συριακό

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μετά την αμερικανική επίθεση με πυραύλους εναντίον συριακού στρατιωτικού αεροδρομίου, σε αντίποινα της χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ εναντίον αμάχων, η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον μίλησε με πολλές φωνές για να ερμηνεύσει αυτή της την πρωτοβουλία. Μία φωνή, όμως, έμεινε σιωπηλή: εκείνη του προέδρου Τραμπ.

Ο ΥΠΕΞ Τίλερσον είπε από την Ιταλία ότι η Ουάσιγκτον «αφιερώνεται εφεξής στην τιμωρία κάθε ενός ο οποίος διαπράττει εγκλήματα πολέμου». Λίγες ώρες αργότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου Σπάισερ έλεγε ότι ο Τραμπ θα αναλαμβάνει δράση όχι μόνο για χρήση χημικών όπλων, αλλά ακόμη και συμβατικών, εναντίον αμάχων.

Για τον Τραμπ, ο οποίος εξελέγη με πλατφόρμα το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική», αυτή η δήλωση προθέσεων από τον Σον Σπάισερ θυμίζει περισσότερο ακτιβιστές συμβούλους του πρώην προέδρου Ομπάμα, όπως η πρέσβης στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ, η οποία ζητούσε –συχνά χωρίς αποτέλεσμα– παρεμβάσεις, σε μία προσπάθεια να προστατευθούν άμαχοι σε ζώνες πολέμου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι κύριοι Τίλερσον και Σπάισερ δεν εννοούν όσα λένε ή δεν αντιλαμβάνονται τις πιθανώς μακροπρόθεσμες επιπτώσεις όσων δηλώνουν. Τη σύγχυση επέτεινε αξιωματούχος της κυβέρνησης, ο οποίος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Ρωσία γνώριζε εκ των προτέρων για τη συριακή επίθεση με χημικά. Σε νέα ανακοίνωσή του, μερικές ώρες αργότερα, ο Λευκός Οίκος ομολογούσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν έχουν καταλήξει σε συμπέρασμα σχετικά με το πόσα γνώριζε η Ρωσία.

Από τη μεριά του, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έκανε το παραμικρό για να διασαφηνίσει τα αντικρουόμενα αυτά μηνύματα. Την ώρα που οι υπουργοί και οι σύμβουλοί του εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, ο πρόεδρος επιλέγει να μη σχολιάζει τα αμερικανικά χτυπήματα. Παρά τη στήριξη των περισσότερων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στην αμερικανική επίθεση με πυραύλους κατά του καθεστώτος Ασαντ, η Ουάσιγκτον συνέχιζε έως και χθες να μη δίνει ενδείξεις για τις προθέσεις της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή