ΚΟΣΜΟΣ

Αναστασιάδης: Tα κυριαρχικά δικαιώματα μας δεν είναι υπό διαπραγμάτευση

anastasiadis-ta-kyriarchika-dikaiomata-mas-den-einai-ypo-diapragmateysi-2185046

 Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Σχολιάζοντας δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος θέτει θέμα αναβολής των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί να τεθεί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, θέμα το οποίο άπτεται της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο επισκέψεών του σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς, με την ευκαιρία του Πάσχα, ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά να κατανοήσει πως δεν είναι με απειλές και με εκβιασμούς, που θα επιτευχθεί η επιθυμητή λύση στο Κυπριακό, και υπέδειξε πως δεν μπορεί μια χώρα να παραμένει υπό την προστασία ή τις εγγυήσεις μιας τρίτης χώρας. Επίσης απέρριψε το ενδεχόμενο παραχώρησης των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ σε Τούρκους υπηκόους, μετά τη λύση του Κυπριακού.

Τέλος, δήλωσε ότι συμφωνήθηκε (με τον κ. Ακιντζί) ότι δεν θα υπάρξει επιδιαιτησία, διαμεσολάβηση ή υποβολή άτυπων εγγράφων από τα Ηνωμένα Έθνη.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)