Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ουζμπεκιστάν είχαν προειδοποιήσει τη Δύση για τον Ραχμάτ Ακίλοφ

Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ουζμπεκιστάν είχαν προειδοποιήσει τη Δύση για τον Ραχμάτ Ακίλοφ

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ουζμπεκιστάν είχαν ενημερώσει τη Σουηδία μέσω ενός άλλου δυτικού κράτους για τον δράστη της επίθεσης με φορτηγό στη Στοκχόλμη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Ο Αμπντουλαζίζ Κμίλοφ είπε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους ότι ο Ραχμάτ Ακίλοφ είχε στρατολογηθεί από το Ισλαμικό Κράτος προτού φύγει από το Ουζμπεκιστάν και εγκατασταθεί στη Σουηδία. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στη χώρα που όφειλε να μεταβιβάσει τη σχετική πληροφορία στις αρχές της Σουηδίας.

«Οι πληροοφορίες για τις παράνομες δραστηριότητες του Ραχμάτ Ακίλοφ εστάλησαν μέσω των υπηρεσιών Πληροφοριών μας σε έναν από τους δυτικούς μας εταίρους για να μεταβιβαστούν στη Σουηδία», εξήγησε. «Το 2014 ο Ραχμάτ Ακίλοφ έφυγε για τη Στοκχόλμη όπου εργαζόταν στον οικοδομικό τομέα. Στη διάρκεια της παραμονής του στο εξωτερικό στρατολογήθηκε από το ΙΚ μέσω του Διαδικτύου», πρόσθεσε ο Καμίλοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ακίλοφ καλούσε τακτικά τους συμπολίτες του να ταξιδέψουν στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό του ΙΚ.

Οι αρχές του Ουζμπεκιστάν έχουν ήδη ασκήσει διώξεις εις βάρος του Ακίλοφ για τη συμμετοχή του σε τρομοκρατική οργάνωση.

Υπενθυμίζεται ότι από την επίθεση με το φορτηγό στη Στοκχόλμη είχαν χάσει τη ζωή τους τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ένα 11χρονο κορίτσι, μια 31χρονη από το Βέλγιο, μια 69χρονη από τη Σουηδία και ένας 41χρονος Βρετανός.

Δεκαπέντε ακόμη άτομα είχαν τραυματιστεί με τους οκτώ από αυτούς να νοσηλεύονται μέχρι σήμερα.

Ο Ακίλοφ είχε ομολογήσει ότι διέπραξε τρομοκρατικό έγκλημα μετά τη σύλληψή του από τις αρχές. 

Μάλιστα μήνες πριν την επίθεση είχε καταθέσει αίτημα για χορήγηση ασύλου, το οποίο όμως είχε απορριφθεί.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή