Κερδοσκοπία, το κίνητρο της επίθεσης κατά της Ντόρτμουντ

Κερδοσκοπία, το κίνητρο της επίθεσης κατά της Ντόρτμουντ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε ύποπτο ως δράστη της βομβιστικής επίθεσης κατά του λεωφορείου που μετέφερε την ποδοσφαιρική ομάδα του Ντόρτμουντ, ανακοίνωσε η εισαγγελία, διευκρινίζοντας ότι το κίνητρο της ενέργειας δεν ήταν «τρομοκρατικό», αλλά οικονομικό.

«Η ομοσπονδιακή εισαγγελία έδωσε εντολή για τη σύλληψη ενός Γερμανορώσου υπηκόου, 28 ετών, του Σεργκέι Β., από άνδρες της επίλεκτης μονάδας GSG9», αναφέρεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο ύποπτος, ο οποίος κερδοσκοπούσε επί της πτώσης της αξίας της μετοχής της ομάδας, ήθελε να βγάλει χρήματα από την επίθεση.

Στις 11 Απριλίου, λίγη ώρα πριν από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα του Champions League ανάμεσα στην Μπορούσια Ντόρτμουντ και τη Μονακό, το λεωφορείο που μετέφερε τη γερμανική ομάδα έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης με τρεις εκρήξεις που έσπασαν τους πίσω υαλοπίνακες του οχήματος.

Οι γερμανικές αρχές άνοιξαν έρευνα για απόπειρα ανθρωποκτονίας, χωρίς να χρησιμοποιήσουν τον προσδιορισμό «τρομοκρατική» για την ενέργεια, κρίνοντας τότε ότι είναι πολύ νωρίς για να υπάρξουν συμπεράσματα για τη φύση της επίθεσης.

Ενας 26χρονος Ιρακινός θεωρήθηκε αρχικά ύποπτος και ετέθη υπό κράτησιν, αλλά οι γερμανικές αρχές είχαν δηλώσει λίγες ημέρες μετά την επίθεση ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο εναντίον του. Οι Αρχές είχαν επίσης εκφράσει αμφιβολίες για την επιστολή που βρέθηκε στον τόπο της επίθεσης και παρέπεμπε σε ισλαμική τρομοκρατική ενέργεια.

Οπως έγινε γνωστό, ο άνδρας που θεωρείται ύποπτος ως δράστης της επίθεσης συνελήφθη στο Τίμπινγκεν, στο νοτιοδυτικό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Ανάμεσα στις κατηγορίες που πρόκειται να του απαγγελθούν είναι αυτή της απόπειρας φόνου, των σοβαρών σωματικών βλαβών και της πρόκλησης έκρηξης, όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία. Ο ύποπτος τον Μάρτιο είχε κλείσει δωμάτιο στο ίδιο ξενοδοχείο με τους παίκτες της Ντόρτμουντ, όταν η ομάδα επρόκειτο να παίξει στην έδρα της εναντίον της Μονακό. Επίσης, όπως έκαναν γνωστό οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση, ο ύποπτος για τη βομβιστική ενέργεια είχε αγοράσει μετοχές της ομάδας Ντόρτμουντ την ημέρα της επίθεσης, χρησιμοποιώντας υπολογιστή από το ξενοδοχείο όπου διέμενε, περίπου 7 χιλιόμετρα νότια του ποδοσφαιρικού γηπέδου της Ντόρτμουντ.

Η εισαγγελία αναμενόταν να δώσει συνέντευξη Τύπου για την υπόθεση χθες το απόγευμα. Η ασφάλεια είναι ένα καυτό ζήτημα που αναμένεται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις γερμανικές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, κατά τις οποίες η Αγκελα Μέρκελ θα αποπειραθεί να εκλεγεί για τέταρτη φορά.

Τον περασμένο Δεκέμβριο 12 άτομα σκοτώθηκαν όταν ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, πραγματοποιώντας μία ακόμα ισλαμική επίθεση όπως αυτές που συνέβησαν στο Βέλγιο και τη Γαλλία κατά την τελευταία διετία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή