Μακρόν: Από το λύκειο της Αμιέν στα Ηλύσια Πεδία

Μακρόν: Από το λύκειο της Αμιέν στα Ηλύσια Πεδία

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συμμαθητές του στο λύκειο της Αμιέν θυμούνται έναν έφηβο που ξεχώριζε για την εξυπνάδα, την επιμονή και την καλλιέργειά του, έναν έφηβο που «ήταν στο ίδιο επίπεδο με τους ενήλικες». Δύο δεκαετίες αργότερα, στα 39 του χρόνια, ο Εμανουέλ Μακρόν έγινε ο πρώτος υποψήφιος που κερδίζει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών σε τόσο νεαρή ηλικία. Και αν δεν υπάρξει κάποιο συνταρακτικό στραβοπάτημα, στις 7 Μαΐου, ο Μακρόν θα περάσει την πόρτα του Μεγάρου των Ηλυσίων, κατακτώντας το ύπατο αξίωμα χωρίς προηγουμένως να έχει εκλεγεί σε κανένα άλλο.

Ο Μακρόν φοίτησε στο φυτώριο της γαλλικής πολιτικής ελίτ, τη σχολή διοίκησης ΕΝΑ, διετέλεσε πολιτικός σύμβουλος, ενώ την περίοδο 2008-2012 εργάστηκε ως στέλεχος στην τράπεζα Ροτσίλντ. Το 2012, ο σοσιαλιστής Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τον ενέταξε στο επιτελείο του ως υψηλόβαθμο σύμβουλο, ενώ εν συνεχεία του ανέθεσε το υπουργείο Οικονομίας. Ως υπουργός, ο Μακρόν συνέδεσε το όνομά του με την εργασιακή μεταρρύθμιση (νόμος Μακρόν) που απελευθέρωσε κάποιες πτυχές της αγοράς εργασίας και πολεμήθηκε από τα γαλλικά συνδικάτα.

Συνεργάτες του που γνώριζαν εδώ και χρόνια ότι στόχευε στην κατάκτηση της προεδρίας, τον συμβούλευαν να δοκιμάσει το 2022, αλλά εκείνος έκανε τις κινήσεις του πολύ νωρίτερα. Τον Απρίλιο του 2016 ίδρυσε κίνημα που φέρει τα αρχικά του (ΕΜ-Εn Marche, «Εμπρός»), τον Σεπτέμβριο υπέβαλε την παραίτησή του από την κυβέρνηση Ολάντ και τον Νοέμβριο ανακοίνωσε ότι θα κατεβεί υποψήφιος, χωρίς να υποστηρίζεται από κάποιο κομματικό μηχανισμό. Αντλεί, αντιθέτως, την υποστήριξή του από σημαντική μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου καθώς και από το Βερολίνο.

«Μια ελκυστική προσωπικότητα είναι χρήσιμη όταν προσπαθεί κανείς να γεφυρώσει βαθιές ιδεολογικές διαφορές, όπως αυτές ανάμεσα στη γαλλική Αριστερά και Δεξιά» σημείωσε το BBC. «Αλλά όλα τα πολιτικά κινήματα χρειάζονται ιδέες και η πρόκληση για τον Μακρόν ήταν να καταρτίσει ένα πολιτικό πρόγραμμα ελκυστικό και για τους Κεντροδεξιούς και για τους Κεντροαριστερούς».

Το αποτέλεσμα ήταν ένα πρόγραμμα νεοφιλελεύθερο στο οικονομικό πεδίο και προοδευτικό στο κοινωνικό πεδίο: δημοσιονομική εξυγίανση, τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, επανεκκίνηση του γαλλογερμανικού άξονα και σεβασμός από τη Γαλλία των κανόνων της Ευρωζώνης, καθώς και προώθηση της ισότητας των φύλων και υποδοχή προσφύγων.

«Στα θέματα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και της ευρωπαϊκής ενοποίησης ο Μακρόν τα λέει όλα “σωστά”. Το αν μπορεί όμως να τα κάνει είναι ένα άλλο ζήτημα. Μία σειρά προέδρων που θεωρούνταν μεταρρυθμιστές, μεταξύ αυτών ο Ζακ Σιράκ, ο Νικολά Σαρκοζί και ο νυν πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δεν μπόρεσαν να σπάσουν τον κύκλο της χαμηλής ανάπτυξης, της υψηλής ανεργίας και του υψηλού χρέους. Ο Ολάντ απέτυχε, παρότι διόρισε έναν δυναμικό νέο υπουργό Οικονομίας, τον Εμανουέλ Μακρόν. Αλήθεια, αυτός τι απέγινε;» έγραψε χθες ο Γκίντεον Ράκμαν στους Financial Times.

Ριζική ανανέωση

Ο Μακρόν υποστηρίζει ότι όλα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι το γαλλικό πολιτικό σύστημα είναι «μπλοκαρισμένο» και ότι αυτό που χρειάζεται είναι ριζική ανανέωση. «Εχω δει από μέσα το κενό του πολιτικού μας συστήματος, που σταματάει τις περισσότερες ιδέες γιατί μπορεί να απειλήσουν τον μηχανισμό, τα παραδοσιακά κόμματα, τα κατεστημένα συμφέροντα», λέει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή