Η Ε.Ε. κινείται νομικά κατά της Ουγγαρίας

Η Ε.Ε. κινείται νομικά κατά της Ουγγαρίας

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε χθες να κινηθεί νομικά εις βάρος της Ουγγαρίας, εξαιτίας νέου νομοσχεδίου που απειλεί να κλείσει πανεπιστήμιο το οποίο ιδρύθηκε από τον επενδυτή Τζορτζ Σόρος. Οι Βρυξέλλες, εξάλλου, εδώ και καιρό χαρακτηρίζουν απολυταρχικές τις αποφάσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν. Οι θεσμοί θεωρούν ότι το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε στις 4 Απριλίου υπονομεύει την αξία της εκπαιδευτικής ελευθερίας, όντας ασύμβατο με τις δημοκρατικές αρχές της Ε.Ε. Ο νόμος, ο οποίος έχει προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις, χαρακτηρίστηκε από την ουγγρική κυβέρνηση αναγκαίος, ώστε να περιορίσει την έκδοση «αμφισβητούμενων πτυχίων». Από την πλευρά της, η Κομισιόν, η οποία επιτηρεί την εφαρμογή των ευρωπαϊκών νόμων, ανακοίνωσε ότι έχει στείλει επίσημη προειδοποίηση «ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία παράβασης», ενώ πλέον η «κυβέρνηση έχει έναν μήνα να ανταποκριθεί». Η Επιτροπή δήλωσε ότι θα συνεχίσει και τη συζήτηση για την έκδοση ασύλου στην Ουγγαρία.

Παράλληλα, ο Ορμπαν, ο οποίος εξελέγη το 2010, έχει διαφωνήσει με τον Σόρος σχετικά με το όραμα του δεύτερου για μια φιλελεύθερη και διεθνή Ουγγαρία. Στο πλαίσιο αυτό, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες σκοπεύουν να συζητήσουν το ζήτημα της Ουγγαρίας με τον Ορμπαν, ώστε να βρεθεί κάποια λύση. Η δυνατότητα των θεσμών να τιμωρήσουν την Ουγγαρία, ωστόσο, είναι εξαιρετικά περιορισμένη, καθώς θα απαιτούσε την ομόφωνη ψήφο και των 27 κρατών-μελών. Ο Ορμπαν έχει εξασφαλίσει άλλωστε τη συμπαράσταση της Πολωνίας, η κυβέρνηση της οποίας έχοντας εθνικιστικές απόψεις θα καταψηφίσει οποιαδήποτε σκληρή τιμωρία. Οι διαδικασίες παράβασης είναι εξαιρετικά χρονοβόρες, όμως οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να πείσουν τον Ορμπαν να βρεθεί μέση λύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή