«Καζάνι που βράζει» η ΠΓΔΜ – Προσπάθειες για εκτόνωση της έντασης

«Καζάνι που βράζει» η ΠΓΔΜ – Προσπάθειες για εκτόνωση της έντασης

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έκτακτη σύσκεψη έχει συγκαλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση μετά τα χθεσινά επεισόδια στο κοινοβούλιο, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 77 ανθρώπων.

Ωστόσο, είναι αμφίβολο εάν τα κόμματα, πλην του VMRO του Γκρουέφσκι, θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα, δεδομένου ότι θεωρούν τον πρόεδρο ως υπαίτιο της επικίνδυνης κρίσης και μάλιστα τα αλβανικά δεν τον αναγνωρίζουν καν.

Υπενθυμίζεται ότι χθες βράδυ οπαδοί του απερχόμενου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι, εισέβαλαν στο κοινοβούλιο σε μια προσπάθειά τους να αποτρέψουν την εκλογή του Αλβανού Ταλάτ Τζαφέρι στη θέση του νέου προέδρου της Βουλής. Ακολούθησαν συγκρούσεις  με συνέπεια να τραυματιστούν 77 άτομα, ανάμεσά τους και πολλοί βουλευτές της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης αλλά και των αλβανικών κομμάτων, καθώς και αστυνομικοί.

Το κοινοβούλιο εκκενώθηκε τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες με επέμβαση της αστυνομίας, που έκανε χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών και παραμένει φρουρούμενο από δυνάμεις των αρχών ασφαλείας.

Στους δρόμους, ωστόσο, παραμένουν φανατικοί οπαδοί του Γκρουέφσκι, οι οποίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την σύγκληση του κοινοβουλίου υπό τον Αλβανό Ταλατ Τζαφέρι, ο οποίος τελικά εξελέγη χθες νέος πρόεδρος της Βουλής από την πλειοψηφία που συγκροτούν τα κόμματα των Αλβανών και της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης.

Εμμέσως οι Βρυξέλλες, δια εκπροσώπου της Φεντερίκα Μονγκερίνι και η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια, χαρακτήρισαν ως θετική εξέλιξη της εκλογή του προέδρου της Βουλής, η οποία ωστόσο κινείται στα όρια της νομιμότητας, με την προσδοκία ότι θα δρομολογηθούν διαδικασίες εξομάλυνσης της κατάστασης.

Πάντως προς το παρόν δεν διαφαίνεται φως στο τούνελ της κρίσης και τα βλέμματα είναι στραμμένα στην άφιξη, την Δευτέρα, στα Σκόπια, του Αναπληρωτή Βοηθού ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Χόιτ Μπράιαν Γι.

Η ΠΓΔΜ έχει βυθιστεί εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια σε πολιτική κρίση και οι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες για εξομάλυνσή της δεν έχουν αποφέρει καρπούς. Η χώρα παραμένει από τον Δεκέμβριο χωρίς κυβέρνηση καθώς κανένα κόμμα δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή